5 pomysłów na karnawałowe przekąski z przepisami

5 pomysłów na karnawałowe przekąski z przepisami

Dobrze przygotowana karnawałowa impreza nie może obyć się bez smacznych i prostych w wykonaniu przekąsek. Wykonanie przekąsek jest w ogóle dobrym pomysłem przy wszelkiego rodzaju innych spotkaniach towarzyskich. Jest to właściwie podstawa udanej imprezy, którą goście będą wspominać z łezką w oku.
Reklama

1. Śledziki…

… w śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy nawet z rodzynkami. Śledzie w każdej wersji będą świetną przekąską przy spotkaniu typowo karnawałowym. Można je kupić gotowe albo przygotować samemu. Szczególnie łatwo można przygotować na przykład śledzie z cebulką: smaczne i niezwykle klasyczne danie. Potrzebne będą do tego płaty śledziowe typu matias oraz parę cebul, parę ziarenek ziela angielskiego, parę liści laurowych, około 200 ml oleju (na 4-6 płatów śledzia) oraz dwie łyżeczki smakowego octu. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i mieszamy z olejem oraz octem. Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Całość wkładamy do szczelnego słoiczka i dodajemy do tego przyprawy. Śledziki muszą odczekać na podanie około 24 godzin. Przechowujemy w lodówce.
Reklama

2. Kanapeczki z pastą awokado

Wystarczy jeden owoc awokado, pół puszki białej fasoli, olej z awokado, jedna cytryna, 50 g sera feta. Do tego szczypta mielonego pieprzu, pół łyżeczki soli i dwa ząbki czosnku. Fasolę odlewamy. Dodajemy do miseczki, dolewamy oleju. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do całości. Następnie dorzucamy fetę, pieprz, sól, posiekane ząbki czosnku. Miksujemy paręnaście sekund, aż uzyskamy jednolitą masę. Smarowidło podajemy osobno oraz przygotowujemy parę kanapeczek, które można przystroić np. świeżą bazylią.

3. Sałatka Cezar

Przyjemna, smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska, którą lubią praktycznie wszyscy. Będzie nam potrzebna jedna sałata, pierś z kurczaka, paręnaście plasterków dobrego boczku, trzy jajka, jedna cebula, pietruszka i koperek, sos majonezowy, dwie łyżki oleju, jedna łyżka prawdziwego masła.
Reklama
Do przyprawienia szczypta soli, pieprzu, bazylii i oregano. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w paski, smażymy na patelni (bez oleju, sam w sobie ma tłuszcz!). Kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczki, wedle upodobania, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy. Sałatę zrywamy w kawałki i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kurczaka, boczek, zioła (poszatkowaną pietruszkę i koperek). Wszystko mieszamy i polewamy sosem majonezowym. Na samej górze układamy przygotowane jajka.

4. Jajka faszerowane sałatką

Przygotowujemy cztery jajka (będziemy mieli osiem przekąsek, połówek jajka). Do tego będą nam dodatkowo potrzebne: ząbek czosnku, cebula, pół cytryny, łyżka majonezu, szczypiorek, sól i pieprz. Jajka gotujemy na twardo.
Reklama
Przecinamy w pół. Farsz przygotowujemy krojąc szczypior, cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy zalewając sokiem z cytryny i dodając majonezu oraz przypraw. Jajka nadziewamy przygotowanym farszem. Dekorujemy rzeżuchą lub listkiem kolendry.

5. Zapiekane plasterki cukinii

Potrzebna będzie jedna większa cukinia, bułka tarta i dobra margaryna. Do tego sól, pieprz, ostra papryka oraz żółty ser. Cukinie kroimy w plasterki o grubości około 5mm. Obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzaną patelnię, posypujemy przyprawami. Opieczoną z dwóch stron ze złotą panierką wykładamy na talerz. Posypujemy odrobiną startego sera. Pycha!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama