Kandydoza – zagrożenie dla Twojego zdrowia

Zdrowie Środa, 9 grudnia 2015
Kandydoza – zagrożenie dla Twojego zdrowia

Kandydoza jest chorobą, którą prawie zawsze wywołują drożdżaki chorobotwórcze. Zazwyczaj osoby dotknięte tą chorobą zmagają się z drożdżakiem z grupy candida albicans. Zdiagnozowanie candidy jest bardzo trudne i wymaga wiele cierpliwości.

„Wykrycie drożdżaka w pierwszych stadiach jego rozwoju jest niezwykle trudne. Jeśli jednak zauważysz u siebie takie objawy jak:

  • bóle głowy
  • bóle mięśni i stawów
  • zimne stopy i dłonie
  • depresja i stany lękowe
  • problemy skórne
  • częste przeziębienia
  • przewlekłe zmęczenie, nawet po przespanej nocy
  • zaburzenia koncentracji
  • bezsenność
  • zaniki pamięci
  • częste biegunki i zaparcia

zgłoś się do lekarza.” – podpowiada magister mykolog

Candidę można wykryć poprzez badania mikroskopowe i hodowlane. Wszystko zaczyna się od zachwiania równowagi w naszej florze bakteryjnej. Mikroorganizmy candida rozrastają się, tworząc kolonie i zastępują miejsce przyjaznych nam bakterii. Możemy mieć do czynienia z kandydozą jamy ustnej, gardła, paznokci, miejsc intymnych, jak i z tak zwaną kandydozą ogólnoustrojową. Ta ostatnia potrafi być niezwykle groźna dla naszego zdrowia, a nawet życia.

Etapy rozwoju

Etap I – Grzybica osadza się w jelicie grubym, przez co możesz odczuwać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.

Etap II – Mikroorganizmy przedostają się do krwi.

Etap III – Candida rozrasta się w organizmie nagromadzając toksyny podtruwające mózg.

Etap IV – Grzyby powodują zaburzenia pracy organów wewnętrznych.

Etap V – Sepsa.

Powrót do zdrowia

Leczenie jest trudne, ale powrót do zdrowia nie jest niemożliwy. Ogromny wpływ na pozbycie się candidy ma zastosowanie właściwej diety. W pierwszej fazie leczenia należy wyrzec się cukrów, w tym słodkich owoców oraz mleka, które zawiera cukry mlekowe, tak zwaną laktozę. Należy również ograniczyć produkty z białej mąki, zawierające ocet oraz poddanych wcześniej fermentacji. Unikanie grzybów, konserw i różnego rodzaju napojów słodzonych, kawy oraz czarnej herbaty – jest jak najbardziej wskazane. Produkty te można zastąpić dużą ilością warzyw, jajek, kasz, mięsa, ryb, jogurtów naturalnych, zawierających żywe kultury bakterii. Do tego należy przyjmować witaminę B, probiotyki, czosnek, sok z aloesu. Jednak przy zaawansowanej grzybicy należy zastosować kurację antybiotykową, o której długości decyduje lekarz. Zarodniki candidy po zakończeniu leczenia potrafią krążyć we krwi jeszcze przez okres trzech lat, dlatego trzeba dbać o permanentne wzmacnianie systemu odpornościowego.