Idealne pierogi – jak je zrobić?

Kuchnia Niedziela, 20 grudnia 2015
Idealne pierogi – jak je zrobić?

Zbliża się Boże Narodzenie, a to czas, kiedy jednym z tradycyjnych dań są pierogi. Choć kryją w sobie różne nadzienia i przybierają różne kształty, to jednym z największych ich sekretów jest ciasto. Zobacz jak je zrobić, aby pierogi wyszły idealnie.

Składniki

Na jakość ciasta ogromny wpływ mają wykorzystane do niego składniki. Dobrej jakości mąka, świeże jaja czy olej to podstawa, dlatego wybierając się do sklepu nie należy patrzeć na cenę, ale na jakość artykułów.

  • Mąka – na ciasto do pierogów najlepiej wybrać najdrobniejszą mąkę – może to być np. mąka tortowa. Najlepiej nie kupować najtańszej w dyskoncie, ponieważ zdarza się, że przez złej jakości mąkę trzeba wyrzucić całe ciasto.
  • Woda – do ciasta na pierogi należy dodać gorącej wody, która nada mu elastyczności. Do tego celu można wykorzystać wodę na co dzień używaną do parzenia kawy czy herbaty.
  • Jaja – najlepiej wybrać te z wolnego chowu. Dzięki dobrym warunkom w jakich żyją nioski, jajka są lepszej jakości.
  • Olej – do ciasta najlepiej dodać odrobinę oleju rzepakowego, ponieważ ma on neutralny smak.

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta na pierogi to niełatwa sztuka. Nawet najlepsze składniki nic nie pomogą jeśli nie zacznie ich ugniatać ręka dobrej gospodyni. Jeśli chcesz wypróbować swoich sił usyp górkę z mąki, dodaj do niej jedno jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju, a następnie wlej odrobinę wrzątku i zacznij ugniatać. Ciasto na pierogi powinno być miękkie, sprężyste, a po przecięciu pełne pęcherzyków powietrza.

Dobre rady

Jak można się spodziewać istnieje mnóstwo dobrych rad, do których należy się stosować, aby ciasto na pierogi wyszło idealnie. Niektóre z nich są sprzeczne, choć wszystkie sprawdzone. Dlatego też poniżej podaję te, które najczęściej można usłyszeć. Sama zdecyduj, które wypróbujesz.

  • Szczypta soli – dodanie szczypty soli do ciasta sprawi, że nie będzie ono jałowe. Sól można dodać także do ciasta na słodkie pierogi, aczkolwiek w bardzo małej ilości.
  • Wrzątek – czasami pojawia się w przepisach informacja, by do ciasta dodać wrzątek. Gorąca woda nadaje mu elastyczności. Trzeba jednak pamiętać o tym, by woda nie ścięła jajka. Należy też bardzo uważać, aby nie poparzyć się podczas wyrabiania ciasta.
  • Jaja – jeśli chodzi o dodawanie jajek do ciasta, to zdania są podzielone. Są osoby, które wcale ich nie dodają, a inne tak. W każdym razie warto pamiętać, że jajka nadają kolor ciastu, ale ich nadmiar sprawia, że staje się ono twardsze.
  • Podczas wałkowania nie należy zbyt mocno posypywać ciasta mąką, ponieważ może to utrudnić późniejsze zlepianie pierogów.
  • Do garnka z wodą, w której będą gotowane pierogi należy dodać odrobinę soli – będą smaczniejsze.
  • Jeśli zrobisz zbyt dużo ciasta możesz je zamrozić. Po rozmrożeniu możesz wykorzystać je ponownie.
Tagi: