4 świetne przepisy na pożywne śniadanie

4 świetne przepisy na pożywne śniadanie

Śniadanie, to najważniejszy posiłek, który spożywamy w ciągu dnia. W żadnym wypadku nie możemy o nim zapomnieć. Jeśli nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie, które aż będzie chciało się zjeść, koniecznie zapoznaj się z poniższymi przepisami! Nie dość, że są smaczne, to także bardzo pożywne i zdrowe.
Reklama
Frittata ze szpinakiem baby, czosnkiem i płatkami chili Składniki: - 2 jaja kurze - 2 garści szpinaku - ząbek czosnku - 2 łyżki masła - płatki chili Przygotowanie: - Piekarnik nagrzewamy do 180 st. - Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie krążki oraz szpinak - Po 5 minutach zalewamy całość zmiksowanymi jajkami i wstawiamy całość do piekarnika na kilka minut, aż jajka się zetną. - Podajemy oprószone płatkami chili. Pasta pomidorowa Składniki: - 4 pomidory - cebulka - oliwa - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 3 suszone pomidory - suszona bazylia do smaku - pieprz, sól Przygotowanie: - Szklimy cebulkę na oliwie na zalewie z suszonych pomidorów - Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki. Kroimy i dodajemy również suszone pomidory - Po 5 minutach dodajemy koncentrat i doprawiamy bazylią, pieprzem oraz solą według uznania - Mieszamy wszystkie składniki, pozostawiamy do wystygnięcia i podajemy z pieczywem, kaszą lub makaronem Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika Składniki: - 5 łyżek oleju lnianego - łyżka siemienia lnianego - łyżka miękkiego masła - 100g łuskanego słonecznika - sól himalajska Przygotowanie: - Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku od blendera na papkę. - Podajemy z chlebem Pikantny omlet Składniki: - torebka ryżu - 1/2 szklanki startego żółtego sera - 2 jaja kurze - 2 pomidory - łyżka masła roślinnego - posiekany szczypior - łyżka bułki tartej - przyprawy do smaku Przygotowanie: - Ryż ugotować, ostudzić, odcedzić. - Wymieszać go z ubitymi jajkami, serem, tartą bułką i przyprawami. - Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową.
Reklama
Na jej jednej połowie ułożyć pokrojone w plastry pomidory. - Patelnię przykryć, omlet usmażyć na małym ogniu. - Oprószyć szczypiorkiem
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama