Przepis na domowy sos do spaghetti, który przechowasz w słoikach przez całą zimę

Przepis na domowy sos do spaghetti, który przechowasz w słoikach przez całą zimę

Uwielbiasz makaron w różnorodnych odsłonach? W takim razie spróbuj wersji makaronu z własnoręcznie przygotowanym sosem! Ten przepis ma już wiele fanek!
Reklama
Składniki: 10 dużych marchewek 3 duże pietruszki 10 kg pomidorów duży seler 4 duże cebule sos sojowy - około 120 ml suszona bazylia - 4 łyżki stołowe suszone oregano - 2 łyżki stołowe mielona papryka słodka - 3 łyżki mielona papryka ostra - 1 łyżka ziele angielskie - 1 łyżka sól, pieprz cukier - 4 łyżki Przygotowanie: Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając łyżkę cukru. Pozostały cukier dodajemy później. Następnie dodajemy pomidory i chwilkę podgotowujemy. Następnie miksujemy całość blenderem w taki sposób, aby kawałki pomidorów były wyczuwalne, a nie zmiksowane na gładką masę.
Reklama
Dodajemy warzywa, które gotujemy do miękkości. Potem dodajemy pozostały cukier, sól, sos sojowy, ziele angielskie, pieprz i dobrze mieszamy. Bazylię i oregano wrzucamy na samym końcu. Przygotowanie sosu zajmuje około 90 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut. Jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, podczas przygotowywania posiłków można zagęścić go za pomocą mąki lub płatków owsianych. Sos w dobrze zapasteryzowanych słoikach, jest w stanie zachować świeżość przez bardzo długi czas, podobnie jak w przypadku innych przetworów. Co ciekawe, doskonale nadaje się nie tylko do makaronu, ale też ryżu czy kasz. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama