Przepisy na aromatyczną szarlotkę i pyszny sernik

Kuchnia Wtorek, 14 lutego 2017
Przepisy na aromatyczną szarlotkę i pyszny sernik

Szarlotka

Składniki:

2 - 3 duże jabłka

100 ml mleka

2 jaja kurze

30 ml oliwy z oliwek

3 łyżki cukru

220 g mąki

garść żurawiny

proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Najpierw należy obrać jabłka, usunąć nasiona i tak zwany ogryzek, pokroić je w kosteczkę i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie trzeba posypać je żurawiną. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie pozostałych składników, takich jak mleko, jajka, oliwa, cukier, mąka, proszek do pieczenia w jednej misce. Wszystkie składniki należy dobrze zmiksować, do momentu powstania masy na ciasto. Kiedy masa jest gotowa, zalewamy nią jabłka i żurawinę. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po 25 minutach.

Sernik

Składniki na masę sernikową:

1 kg twarogu tłustego lub półtłustego

2 całe jaja kurze

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe lub śmietankowe (ugotowane, ostudzone)

3 szklanki zimnego mleka

1/2 szklanki oleju

starta skórka z całej cytryny ( ewentualnie olejek cytrynowy lub pomarańczowy)

Składniki na spód sernika:

2 szklanki mąki

10 dag margaryny

1 łyżka smalcu

1/2 szklanki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne na spód sernika, musimy przełożyć do jednego naczynia, dokładnie wymieszać i zagnieść rękami, do utworzenia się masy bez grudek. Przygotowane ciasto układamy na blasze. Twaróg należy przekręcić dwa razy przez maszynkę lub kupić gotowy (do serników). Do sera dodać 2 całe jajka, 4 żółtka, cukier, budynie i ubić mikserem na gładką masę. Do masy serowej dodawać powoli po szklance mleka, nadal miksując. Na koniec dodać olej i skórkę cytrynową. Tak przygotowaną masę, należy wylać na blachę wyłożoną ciastem. Tak przygotowany produkt, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy sernik zacznie się rumienić, minie około 40 minut. Wtedy wyjmujemy blachę i ubijamy białka z 1 szklanką cukru. Pod koniec ubijania dodajemy jedno opakowanie wiórek kokosowych i jeszcze chwilę mieszamy. Przygotowaną piankę wlewamy na sernik i z powrotem wsuwamy blachę do piekarnika na około 10 minut. Ten czas wystarczy, by pianka przybrała złoty kolor.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com