Przepisy na aromatyczne ciasto i tort orzechowy

Kuchnia Czwartek, 16 lutego 2017
Przepisy na aromatyczne ciasto i tort orzechowy

Ciasto orzechowe z galaretką

Składniki:

Na ciasto:

200 g zmielonych ulubionych orzechów

8 białek z kurzych jaj

4 żółtka z kurzych jaj

100 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g rodzynek

4 łyżki mąki pszennej

Na masę:

5 żółtek z kurzych jaj

2 budynie waniliowe bez cukru

sok z 1 puszki brzoskwiń

300 g prawdziwego masła

5 łyżek cukru

1 łyżka mąki pszennej

Do przekładania i dekoracji:

¼ szklanki spirytusu

2 paczki delicji pomarańczowych

¼ szklanki mocnej, zimnej kawy

brzoskwinie z puszki

2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką.

Tort orzechowy z czekoladą

Składniki:

5 jajek

2 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów

3/4 szklanki cukru pudru

sok z całej cytryny

2 kopiaste łyżki bułki tartej

tłuszcz do wysmarowania formy

2 tabliczki twardej, gorzkiej czekolady

2 łyżki słodkiej śmietanki

połówki orzechów lub kandyzowane owoce do przybrania

Przygotowanie:

Orzechy mieszamy z bułką tartą. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki i na wierzch sypiemy przygotowane orzechy. Składniki ponownie delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wierzch delikatnie się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w tortownicy, wyjmujemy na deskę, całkowicie wychładzamy. Zimne ciasto układamy na aluminiowej folii, zalewamy roztopioną wraz ze śmietaną czekoladą. Przybieramy połówkami orzechów lub owocami.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com