Przepisy na kremowe zupy, które pokocha cała Twoja rodzina

Kuchnia Poniedziałek, 27 lutego 2017
Przepisy na kremowe zupy, które pokocha cała Twoja rodzina

Uwielbiasz zupy w każdym wydaniu? W takim razie wypróbuj przepisy na kremowe zupy, które wybornie pachną i smakują. Gwarantujemy, że Twoja rodzina je pokocha!

Kremowa zupa z selera

Składniki:

duży seler

1 litr bulionu

łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki zimnego mleka

żółtko

3 łyżki śmietany

6 łyżek tartego sera żółtego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Obrany i pokrojony w cienkie krążki seler zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu i gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut. Wody powinno być tyle, aby seler był przykryty na wysokość centymetra. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy jeszcze raz, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy serem.

Kremowa zupa z fasolki szparagowej

Składniki:

2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej

cebula

ząbek czosnku

biała część pora

1.5 litra bulionu

łyżka prawdziwego masła

gałązka suchego cząbru

łyżeczka przyprawy warzywnej

szklanka śmietany kremówki

3 łyżki zimnego mleka

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę, białą część pora i czosnek zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy się zeszklą, zalewamy 2 szklankami rosołu. Dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości przez około 10 minut. Odrzucamy cząber, fasolkę przecieramy przez sito, łączymy z pozostałym rosołem, dodajemy rozprowadzoną w zimnym mleku mąkę, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę z lekko spienioną śmietaną. Podajemy gorącą, na przykład z dodatkiem grzanek z pszennego chleba i posiekaną natką pietruszki.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com