Przepisy na dania i przekąski z makaronu

Kuchnia Wtorek, 7 marca 2017
Przepisy na dania i przekąski z makaronu

Jeśli uwielbiasz dania z makaronu, musisz poznać poniższe przepisy. Każde z tych dań jest proste w przygotowaniu i rozpływa się w ustach!

Makaron na słodko z mango i kurczakiem

Składniki:

50 dag makaronu

30 dag jogurtu naturalnego

średniej wielkości cebulka czerwona

podwójny filet z piersi kurczaka

świeże mango

mała garstka startego świeżego imbiru

czerwona papryka

3 ząbki czosnku

oliwa

pieprz, sól, sok z cytryny

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować i przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Składniki:

4 plastry szynki parmeńskiej

garść pomidorów suszonych

150 g fusilli

12 sztuk szparagów

starty ser do posypania

łyżka oliwy z oliwek

odrobina octu balsamicznego

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować al dente. Szparagi podgotowujemy na parze, tak aby były jędrne. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z pomidorami i odcedzamy nadmiar soku. Makaron i szparagi pozostawiamy do ostudzenia, następnie kroimy szparagi wedle uznania. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Żeby zrobić sos, mieszamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwę. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy startym serem.

Wersja na ciepło z serem feta i brokułami

Składniki:

400 g makaronu

cukinia

brokuł

300 g piersi z kurczaka

niepełna szklanka śmietany 12%

3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

200 g sera feta

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy według uznania i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut. Cukinię kroimy w talarki i również podgotowujemy lub podsmażamy do momentu, aż lekko się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię przekładamy makaron, warzywa, wyciśnięte ząbki czosnku, kurczaka, dodajemy śmietanę oraz fetę. Zostawiamy na małym ogniu na 3 minuty często mieszając. Całość doprawiamy do smaku.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com