Zielony talerz na wiosnę! 2 pomysły na pyszne sałatki

Zielony talerz na wiosnę! 2 pomysły na pyszne sałatki

Wiosna i lato to czas, kiedy bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to co jemy! Podczas ciepłych dni najczęściej sięgamy po owoce i warzywa, które mają wiele niezbędnych dla naszego organizmu witamin i niewiele kalorii. Poniżej znajdziesz 2 przepisy na pyszne i zdrowe sałatki, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę!
Reklama
Sałatka na słodko Składniki: majonez (2 łyżki) kalafior (1 sztuka) brzoskwinie (1 puszka) ananas (1 puszka) natka pietruszki posiekana (1 łyżka) sól, pieprz (do smaku) płatki migdałowe (2 łyżki) Przygotowanie: Kalafior podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie przez 3 minuty, ostudź. Brzoskwinie i ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Płatki zrumień na suchej, rozgrzanej patelni. Kalafior połącz z owocami, natką pietruszki i majonezem. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi. Sałatka z krewetkami Składniki: 200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek kilka liści sałaty 2 szczypiorki cytryna czerwona łyżka oleju rzepakowego 5 pomidorów łyżka octu sherry 8% 10 dag zielonych oliwek 50 g słonecznika zioła, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama