Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? [PRZEPISY]

Kuchnia Czwartek, 6 kwietnia 2017
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? [PRZEPISY]

Kupując pieczywo próbujemy przewidzieć, jaka jego ilość będzie nam potrzebna. Jednak nie zawsze udaje się to wyliczyć, więc w naszych chlebakach zalega czerstwy chleb czy bułki, z którymi nie mamy co zrobić. Niestety coraz częściej spotykamy się z tym, że wyrzucamy je po prostu do kosza... Przejrzyj poniższe przepisy, a już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa! Okazuje się, że z jego pomocą można wyczarować naprawdę smaczne dania!

Aromatyczna zapiekanka

Składniki:

6 kromek czerstwego chleba

250 ml mleka

15 dag sera żółtego

15 dag szynki

5 pieczarek średniej wielkości

4 jaja kurze średniej wielkości

cebula

sól, pieprz

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.

Knedle

Składniki:

1/2 czerstwej bułki palucha

250 ml mleka

2 łyżki stołowe mąki

2 jaja kurze

sól, pieprz

Przygotowanie:

Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com