Przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem, groszkiem i pieczarkami

Kuchnia Wtorek, 11 kwietnia 2017
Przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem, groszkiem i pieczarkami

W tym roku to Ty przygotowujesz wielkanocne śniadanie? A może wybierasz się do najbliższych i nie chcesz iść z pustymi rękami? W takim razie przygotuj pyszną, aromatyczną i sytą sałatkę z jajkiem, groszkiem i pieczarkami. Gwarantujemy, że posmakuje całej Twojej rodzinie i jako pierwsza zniknie ze stołu.

Składniki:

6 jajek

1/2 kg pieczarek

puszka groszku

1/2 pęczka szczypioru

sok z połowy cytryny

sól

sos:

pół szklanki majonezu

pół szklanki śmietany 18 %

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Wrzucić je do garnka i gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Do wody wcisnąć także sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo i również pokroić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać na drobno. Żeby przygotować sos, trzeba wymieszać dokładnie wszystkie składniki i schłodzić w lodówce. Następnie połączyć jaja, szczypiorek, pieczarki oraz groszek i wymieszać z sosem.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com