Przepis na wielkanocną babkę pomarańczową

Kuchnia Czwartek, 13 kwietnia 2017
Przepis na wielkanocną babkę pomarańczową

Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć babki! W tym roku wypróbuj przepis na przepyszną babkę pomarańczową, która zachwyca smakiem!

Składniki:

cukier wanilinowy
puszka mandarynek
otarta skórka z pomarańczy
3/4 szklanki cukru
cukier puder
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
15 dag margaryny
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
zapach pomarańczowy

Przygotowanie:

Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę ucieramy z cukrem do momentu powstania gładkiej masy. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do masy dodajemy żółtka, dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Później dodajemy zapach pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, cukier wanilinowy i dolewamy mleko ponownie mieszając. Białka miksujemy do powstania piany i dodajemy do całości mieszając. Mandarynki z puszki odcedzamy na sicie, rozdrabniamy i mieszamy z masą. Następnie przygotowujemy formę na babkę, do której należy włożyć papier do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Przelewamy do niej masę. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com