Przepis na pyszną zupę marchwiową

Kuchnia Wtorek, 18 kwietnia 2017
Przepis na pyszną zupę marchwiową

Zupa z marchwi zaskakuje zarówno kolorem, aromatem, jak i smakiem! Co ważne, to prawdziwa bomba witaminowa. Odkryj poniższy przepis i wprowadź go na dobre do swojej kuchni.

Składniki:

1 kg marchewki

4 szklanki warzywnego bulionu

2 ząbki czosnku

1/2 łyżki masła

1/2 szklanki śmietanki 18%

1/2 łyżeczki mielonego kminu

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

do podania:

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki pestek dyni

10 dag sera feta

garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com