Przepis na aromatyczne pesto z krewetkami

Kuchnia Piątek, 21 kwietnia 2017
Przepis na aromatyczne pesto z krewetkami

Szukasz przepisu na obiad, który będzie pyszny i łatwy w przygotowaniu? W takim razie już znalazłaś! Przygotuj pesto z krewetkami i ciesz się jego wyśmienitym smakiem.

Składniki:
1/2 kg obranych, surowych krewetek
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki skórki z limonki
garść liści mięty
1 papryka jalapeno
2 duże ząbki czosnku
1/4 szklanki soku z limonki
2 paczki świeżego szpinaku
4 szklanki gotowanego ryżu długoziarnistego
1/2 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°. Wrzuć do jednego naczynia krewetki, czarny pieprz, 1/4 filiżanki oleju, posiekaną miętę, paprykę i wyciśnięte ząbki czosnku. Dodatkowo wsyp 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę skórki z limonki. Następnie ułóż je na jednej warstwie pergaminu na blasze. Piecz przez 5 minut lub do momentu, kiedy krewetki będą gotowe. Następnie wymieszaj szpinak z łyżeczką soli, pieprzem i łyżeczką skórki limonki. Wszystkie te składniki umieść w blenderze i dolej 1/4 szklanki oleju. Blenduj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż ryż na talerz, polej sosem szpinakowym, wyłóż krewetki i posyp migdałami.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com