Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jednak bardzo często zaniedbywany. Według badań, często pomijamy ten pierwszy posiłek w ciągu dnia lub pochłaniamy go w pośpiechu. To błąd!

Dlaczego warto jeść śniadanie? Oto powody!

1. Pierwsze 30 minut po obudzeniu to czas, w którym zmienia się układ hormonalno-nerwowy. Wzrasta praca serca, przyspiesza perystaltyka jelit – to więc najlepszy czas na to, by coś zjeść, bo organizm jest na to gotowy.

2. Według zaleceń dietetyków na śniadanie powinnyśmy zjeść 20-25 % dziennego zapotrzebowania na energię. To prawie tyle samo co obiad – 30%.

3. Co jeść na śniadanie? Dietetycy zalecają:

– produkty zbożowe, owoce i warzywa, produkty mleczne

– produkty zbożowe powinny być połączone z mlecznymi i z owocami w tym samym posiłku

4. Jedzenie śniadania znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości – od 20 do 30%

5. Regularnie jedzenia śniadania poprawia koncentrację i zwiększa naszą kreatywność.

6. Jedzenie śniadań zmniejsza ryzyko zachorowania na Chorobę Alzheimera!

Jak widać, same zalety!

 

 

(Visited 15 times, 1 visits today)