Dlaczego chcemy poruszyć kwestię, jaką jest kuchnia śródziemnomorska? Ponieważ specjaliści twierdzą, że jest to jedna z najzdrowszych, pożywnych kuchni świata! Skąd taka nazwa? Ponieważ wywodzi się ona z ziem zlokalizowanych nad Morzem Śródziemnym. Nie dość, że możemy dzięki niej zyskać zdrowie, lepsze samopoczucie, zaznać nowych smaków, to także zgubić kilka zbędnych kilogramów! Dlaczego? Ponieważ jej główne produkty spożywcze mają wysoką zawartość minerałów, białka czy witamin. Polecana jest przede wszystkim osobom z nadwagą, jak i tym, z podwyższonym cholesterolem. Jakie produkty są kluczowe, jeżeli chodzi o kuchnię śródziemnomorską?

Owoce i warzywa

Wszyscy dietetycy twierdzą, że regularne spożywanie świeżych owoców i warzyw, jest w stanie poprawić nasz wygląd i zdrowie. Produkty te są głównymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej.

Owoce morza

Przede wszystkim spójrz przychylnie na krewetki, kraby, ryby, ośmiorniczki, przegrzebki, czy małże. Owoce morza są niewyobrażalnie bogatym źródłem białka, które jest tak ważne w procesie odchudzania i regeneracji.

Oliwa z oliwek

Oliwa powinna być wykorzystywana w wersji zimnej, surowej, czyli na przykład jako dressing do sałatek.

Przyprawy

Chodzi tu o świeże zioła – bazylię, oregano, kolendrę, szałwię czy tymianek. Ważne są również smaki słodkie – takie jak miód, daktyle czy syropy owocowe.

Wino

W rejonach kuchni śródziemnomorskiej, pija się je regularnie po sytych posiłkach. Wino wspomaga i reguluje trawienie. Jedna lampka czerwonego, wytrawnego wina może przynieść wiele korzyści.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

(Visited 19 times, 1 visits today)