Nie wyobrażasz sobie, żebyś mogła zrezygnować z jedzenia makaronu? W takim razie poznaj przepis na domowy sos warzywny, dzięki któremu Twoje dania z makaronem w roli głównej, będą doskonale smakowały!

Składniki:

duży seler

10 dużych marchewek

10 kg pomidorów

3 duże pietruszki

4 duże cebule

cukier – 4 łyżki

suszona bazylia – 4 łyżki stołowe

suszone oregano – 2 łyżki stołowe

sos sojowy – około 120 ml

ziele angielskie – 1 łyżka

sól, pieprz

mielona papryka słodka – 3 łyżki

mielona papryka ostra – 1 łyżka

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając łyżkę cukru. Pozostały cukier dodajemy później. Następnie dodajemy pomidory i chwilkę podgotowujemy. Następnie miksujemy całość blenderem w taki sposób, aby kawałki pomidorów były wyczuwalne, a nie zmiksowane na gładką masę. Dodajemy warzywa, które gotujemy do miękkości. Potem dodajemy pozostały cukier, sól, sos sojowy, ziele angielskie, pieprz i dobrze mieszamy. Bazylię i oregano wrzucamy na samym końcu. Przygotowanie sosu zajmuje około 90 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut. UWAGA – jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, podczas przygotowywania posiłków można zagęścić go za pomocą mąki lub płatków owsianych. Sos w dobrze zapasteryzowanych słoikach, jest w stanie zachować świeżość przez bardzo długi czas, podobnie jak w przypadku innych przetworów.

Mamy nadzieję, że wykorzystasz ten przepis i będziesz cieszyć się wspaniałym smakiem sosu bez konserwantów!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

(Visited 26 times, 1 visits today)