Rozpoczynamy sezon grillowy – porady

Dom i ogród Sobota, 12 lipca 2014
Rozpoczynamy sezon grillowy – porady

Wraz z długim weekendem majowym przychodzi czas na grillowanie. Wprawdzie przy pięknej pogodzie już w kwietniu pojawiają się pierwsze grille w ogródkach, niemniej jednak sezon uważa się za otwarty w pierwszy majowy weekend. Jeśli Twój grill już stoi w pogotowiu, może zainteresuje Cię, jak przygotować smaczne i zdrowe przysmaki z grilla.

Mięso

Grillowanie kojarzy się przede wszystkim z mięsnymi potrawami. Na polskich grillach pojawia się tradycyjnie kiełbasa, karkówka, kaszanka, drób oraz nieco rzadziej ryby. Wybierając mięso należy zwrócić uwagę na to, aby było świeże. Kiełbasę oraz kaszankę najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach, które gwarantują dobrą jakość oraz świeżość produktów. Jeśli to możliwe warto zrezygnować z mięsa wieprzowego na rzecz drobiu oraz ryb, ponieważ są mniej tłuste, mniej kaloryczne oraz zdrowsze.

Czas

Najlepszym momentem na układanie produktów na grillu jest chwila, gdy węgle przestają płonąć, a zaczynają się żarzyć. Jeśli węgle będą jeszcze płonąć, bardzo możliwe jest, że warstwa zewnętrzna spali się, natomiast wewnątrz mięso będzie surowe i zimne. Żarzące się węgle sprawiają, że potrawy delikatnie i równo się grillują.

Tacki

Doskonałym pomysłem na grillowanie są specjalne perforowane aluminiowe tacki, które zapobiegają wyciekaniu tłuszczu na węgle. Warto wiedzieć, że w dymie ze spalanego tłuszczu znajduje się toksyczny benzopiren. Korzystanie z tacek zmniejsza ilość tej substancji, która może przedostać się do potraw.

Jak uniknąć przypieczenia?

Najprostszym sposobem na uniknięcie przypalenia potrawy jest skorzystanie ze specjalnego termometru. Urządzenie to ma kształt szpikulca, którym należy nakłóć mięso przed zdjęciem go z grilla. Dobrze upieczone mięso powinno mieć wewnątrz temperaturę co najmniej 70 stopni. Warto również pamiętać o tym, aby plastry mięsa nie były zbyt cienkie, ponieważ dzięki temu mięso nie będzie suche w środku. Jednakże najważniejsze jest pilnowanie grillowanego mięsiwa, bo pozostawione bez nadzoru szybko może się przypalić.

Delikatna ryba

Aby grillowana ryba była smaczna najlepiej upiec ją w folii aluminiowej. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie przypali się i nie wysuszy.

Koniecznie sałatka

Jedząc grillowane potrawy przyjmujemy sporo wolnych rodników, dlatego też najlepiej wraz z grillowanym mięsem zjeść sałatkę, która dostarczy dużą dawkę witaminy C – jednego z najskuteczniejszych antyoksydantów. Do potraw z grilla doskonale będą pasowały sałatki z pomidorów, ogórków czy papryki.

Grillowane warzywa

Natomiast wtedy, gdy znudzi się już karkówka czy kiełbasa z grilla można wymienić mięso na warzywa. Do grillowania nadają się niemal wszystkie warzywa. Świetnie smakują grillowane pomidory, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Można również spróbować grillowanych owoców np. arbuza czy melona. Warzywa i owoce wystarczy delikatnie skropić octem balsamicznym i posypać przyprawami.

Agnieszka