Dodatki do domowego pieczywa

Dodatki do domowego pieczywa

W Polsce nastała moda na zdrowe  i naturalne jedzenie. W nurt ten wpisuje się m.in. jedzenie pieczonego w domu chleba. Dodatkową zaletą takiego pieczywa jest to, że można do niego dodać ulubione dodatki. Zobacz, co możesz dodać do swoich wypieków.
Reklama
Ziarna Najczęściej można kupić w sklepach pieczywo z dodatkiem ziaren. Chleb jest nimi posypywany lub znajdują się one w cieście. Wśród najpopularniejszych jest pieczywo z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego czy pestek dyni. Takie same ziarna możesz dodać też do pieczywa domowego. Orzechy Jeśli lubisz orzechy,  możesz je również dodać do wypiekanego w domu chleba. Świetnie sprawdzą się orzechy włoskie i laskowe. Możesz też dodać orzeszki ziemne lub pistacjowe. Pamiętaj, żeby posiekać je przed dodaniem do ciasta. Do posypania możesz wykorzystać zarówno orzechy drobno posiekane jak i w nieco większych kawałkach. Suszone owoce Dla tych, którzy lubią eksperymenty smakowe ciekawą propozycją może być pieczywo o słodkim posmaku – z dodatkiem owoców. Do chleba można dodawać m.in. rodzynki, suszone jabłka, gruszki albo morele. Małe owoce jak rodzynki czy żurawina można wrzucić do ciasta w całości, większe najlepiej pokroić na cienkie paseczki lub w niedużą kostkę.
Reklama
Warzywa Do pszenno-żytniego pieczywa można również dodać warzywa. Świetnie smakuje chleb z dodatkiem prażonej cebulki. Można też dodać do ciasta marchew, buraczki czy cukinię. Jeśli zdecydujesz się na dodanie do pieczywa warzyw, musisz umyć je, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste nieco je osuszyć. Pieczywo z warzywami może zmienić kolor np. od buraczków. Zyska też interesujący smak uzależniony od wybranych dodatków. Zioła Domowe pieczywo można takż doprawić aromatycznymi ziołami. Ciekawie smakuje chlebek z dodatkiem bazylii, oregano czy tymianku. Chleb z dodatkami to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Pieczywo z dodatkiem warzyw i suszonych owoców doskonale smakuje z masłem, zaś to z dodatkiem ziół tylko czeka na dodanie do niego oliwy z oliwek, która dodatkowo wzmacnia smak i aromat.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama