Nieoczywiste produkty spożywcze w kuchni
Materiał partnera

5 nieoczywistych produktów spożywczych, które warto mieć w kuchni

Chyba każdy z nas na bieżąco uzupełnia zapasy takich artykułów spożywczych, jak mąka, jajka, mleko czy ziemniaki, bo możemy z nich w każdej chwili przygotować sycący posiłek. Istnieją jednak inne produkty, o których nie należy zapominać podczas większych zakupów. Dzięki nim w mig przygotujesz zdrowe i smaczne śniadanie czy przekąskę dla całej rodziny.
Reklama

Co więcej, każdy z nich ma długi termin przydatności do spożycia i sprawdza się nie tylko w domu, ale również w szkole, w pracy czy w czasie wakacji. Oto nieoczywiste produkty, które zawsze warto mieć w kuchennej szafce.

Tradycyjne kaszki

Pierwszy produkt może Cię zaskoczyć, bo kaszki na ogół kojarzone są z jedzeniem dla niemowląt. Mamy tu jednak na myśli nie kaszki błyskawiczne, a te tradycyjne, stworzone z naturalnych zbóż, bez żadnych dodatków. Taka kaszka jest jednocześnie pomysłem, by zapoznać dzieci z nowymi smakami zbóż. Kaszka to także pomysł na zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który nasyci dorosłych. Polski producent HELPA w swojej ofercie ma tradycyjne kaszki z wielu zbóż, a także liofilizowane owoce i batoniki, o których wspominamy w dalszej części artykułu.

Owoce liofilizowane

Wszyscy wiemy, że owoce warto jeść jak codziennie.

Reklama

Właśnie dlatego w szafce kuchennej zawsze warto mieć owoce w formie liofilizowanej – mają one większość wartości świeżych owoców. To idealne urozmaicenie diety i wyjście na wypadek, gdy w domu niespodziewanie skończą się świeże owoce. Liofilizaty mogą być doskonałym dodatkiem do kaszki, nadając im smaku i koloru. Można dodawać je również do jogurtów, koktajli oraz wypieków.

Warzywa liofilizowane

Warzywa należy jeść nawet częściej niż owoce – najlepiej, by trafiały na talerz jak najczęściej. Niestety często przekonanie małych dzieci do konsumpcji szpinaku, marchewki czy buraka może być zadaniem, które przerasta nawet najbardziej cierpliwych rodziców. Rozwiązaniem, tak samo, jak w przypadku owoców, mogą być liofilizaty – warzywa w tej formie można dodać do posiłku na ciepło lub wykorzystać jako dodatek do past na kanapki (np. do twarogu lub hummusu).

Reklama

Co ciekawe, liofilizaty są również naturalnymi barwnikami.

Zdrowe batony

Często brakuje Ci pomysłu na drugie śniadanie i ratujesz się słodyczami? Skuś się na zdrowe batony, które również są słodkie w smaku, ale zostały wyprodukowane przy użyciu zdrowych i wartościowych składników bez dodatku cukru. Do ich stworzenia wykorzystuje się między innymi daktyle, pastę kokosową, orzechy i wspomniane wcześniej owoce liofilizowane. To zdrowy przysmak o prostym składzie, który z czystym sumieniem można zapakować również do śniadaniówki dziecka.

Ulubione orzechy

W każdej kuchni regularnie warto uzupełniać też zapasy orzechów. Najlepiej zadbać o urozmaicenie i sięgać po różne rodzaje orzechów. Orzechy włoskie, laskowe czy makadamia to sycąca przekąska i prosty sposób na uzupełnienie diety w zdrowe tłuszcze.

Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama