Skrzydełka z kurczaka
Canva.com

Aromatyczne skrzydełka. Dodaj do marynaty ten jeden składnik, a efekt będzie WOW

Skrzydełka z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. To świetny pomysł na przekąskę, danie na imprezę albo pyszną kolację. Skrzydełka smakują znakomicie zarówno przyprawione klasycznie, ale też pikantnie (na przykład z wykorzystaniem sproszkowanej papryki).
Reklama

Ważnym składnikiem każdego przepisu jest marynata - dobrze, jeśli skrzydełka poleżą w niej przez kilka godzin lub przez całą noc, wówczas ich smak będzie wyrazisty. Skrzydełka bardzo dobrze sprawdzają się również jako danie na grilla. Dania z wykorzystaniem skrzydełek z kurczaka są bardzo tanie oraz łatwe w przygotowaniu, a to oznacza, że z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharze.

Dodaj do marynaty piwo imbirowe!

Skrzydełka z kurczaka
Canva.com

Piwo imbirowe z kolei ma charakterystyczny smak, ale też ciekawe właściwości. Zapewne niektórzy z nas spotkali się z twierdzeniem, że jest bardzo zdrowe i można je pić na przykład jako remedium na niestrawność lub problemy żołądkowe.

Reklama

Jest to całkowicie słuszna rada ponieważ ten rodzaj piwa zawiera zdrowe bakterie, co bardzo dobrze wpływa na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Piwo imbirowe zawiera bardzo mało alkoholu lub nie zawiera go wcale.

Marynata z wykorzystaniem piwa imbirowego nada skrzydełkom zupełnie inny smak.

Składniki na pyszne skrzydełka

Do przygotowania czterech porcji potrawy będą nam potrzebne: kilogram skrzydełek kurczaka, pół litra piwa imbirowego, dwie łyżki miodu gryczanego, dwie łyżeczki masła orzechowego, ćwierć łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki, po pół łyżeczki cynamonu i oregano oraz sól i pieprz.

Przepis na skrzydełka w piwie imbirowym

  1. Przygotowania zaczynamy od wymieszania piwa imbirowego z miodem oraz masłem orzechowym. Dodajemy oregano, cynamon, paprykę, sól i pieprz do smaku.
  2. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski i polewamy przygotowaną zalewą.
  3. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i z zalewy.
  5. Skrzydełka układamy na tackach do grillowania i kładziemy na ruszcie. Pieczemy przez ok. pięć minut z każdej strony, co jakiś czas obracając i smarując marynatą, która nam pozostała. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama