Austriacki strudel na słono. We wnętrzu kryje się kapusta kiszona
Do przeczytania w ok. 2 min.
To danie polubią nawet osoby, które wcześniej nie przepadały za smakiem kminku lub aromatem kiszonej kapusty. Jest to potrawa niezwykle sycąca i pożywna, idealna do podania właśnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy chcemy jeść obficiej niż zwykle i wzmocnić swoją naturalną odporność.
Strudel w wytrawnej wersji można modyfikować, uzupełniając dodatkowymi warzywami, które szczególnie lubimy, możemy także dodać do niego garść pokrojonych leśnych grzybów.
Składniki na pyszny strudel
Na osiem porcji będą nam potrzebne takie składniki: 600 g kiszonej kapusty, dwie szklanki mąki, dwie marchewki, duża cebula, dwie trzecie szklanki białego wina, dwie trzecie szklanki wody, siedem łyżek oleju, łyżka octu, cztery łyżki tartej bułki, łyżka ziaren sezamu, sól, pieprz i mielony kminek.
Jak zrobić strudel w wersji na słono?
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie i wlewamy dwie łyżki oleju. Wyrabiamy, dodając wodę z dodatkiem soli i octu. Zagniatamy ciasto, smarujemy łyżką oleju, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
- W tym czasie przygotowujemy warzywa: kapustę odciskamy, marchewki ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na dwóch łyżkach oleju. Dodajemy kapustę, marchewkę i wino, dusimy przez pół godziny. Doprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy i podsypujemy mąką. Smarujemy łyżką oleju, posypujemy tartą bułką. Na cieście rozkładamy farsz, który następnie ciasno zwijamy. Strudel smarujemy pozostałym olejem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez trzydzieści pięć minut. Smacznego!