Korzenne ciasto dyniowe
Canva.com

Ciasto dyniowo-marchewkowe. Idealne na Halloween

Halloween to czas, kiedy w kuchni możemy dać się ponieść wyobraźni i przygotować dania, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także wprowadzają nas w magiczny, jesienno-dyniowy nastrój. Ciasto dyniowo-marchewkowe to doskonały wybór na tę okoliczność - połączenie aromatycznej dyni i słodkich marchewek sprawia, że to danie nie tylko smakuje wybornie, ale też jest świetnym pomysłem na zdrowy deser.
Reklama

Składniki

  • 200g puree z dyni (można przygotować je z pieczonej dyni lub użyć gotowego)
  • 150g startych marchewek
  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 150ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie masz gotowego puree, możesz je przygotować samodzielnie. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kawałki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki. Następnie zmiksuj go na gładką masę.
  2. W misce mieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
  3. W innej misce ubij jajka z obydwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodaj olej roślinny i kontynuuj mieszanie.
  4. Dodaj puree z dyni oraz starte marchewki i dokładnie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do mokrych, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, posyp je posiekanymi orzechami.
  7. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złociste i wilgotne w środku. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w środek ciasta patyczek - jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, możesz udekorować je dodatkowym puree z dyni, lukrem, bitą śmietaną lub posypką z cukru pudru.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama