pączki posypane cukrem pudrem
pexels.com

Domowe pączki wypełnione kremem waniliowym od babci Jadzi. Przepis na Tłusty Czwartek

Coraz bliżej Tłusty Czwartek - ulubione święto wszystkich pożeraczy pączków. Dzielimy się z wami sprawdzonym przepisem na słodkie pączusie z kremem waniliowym.
Reklama

Składniki na domowe pączki

Do przygotowania tych pączków potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej, skórka starta z 1 cytryny, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru, 3/4 łyżeczki suszonych drożdży (5 g), 1/2 łyżeczki soli, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 duże jajka, 60 g masła;
  • na krem budyniowy - 1/2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mleka 3,2%, 1 laska wanilii, 6 żółtek, 1/3 szklanki mąki;
  • ponadto - olej do smażenia, cukier puder do oprószenia.

Jak zrobić domowe pączki z kremem?

Przygotowanie - przygotujmy krem: mleko wlejmy do garnka z grubym dnem i podgrzewajmy na średnim ogniu. Laskę wanilii przekrójmy wzdłuż na pół, wydrążmy nasionka i dodajmy do mleka. Doprowadźmy do wrzenia i gotujmy około 10-12 minut na niedużym płomieniu.

Reklama

Odsypmy 1 łyżkę cukru pudru, resztę wsypmy do miski. Dodajmy żółtka i ubijmy trzepaczką na puch. Dodajmy mąkę, wymieszajmy. Wciąż ubijając, wlejmy gotujące się mleko, a następnie wszystko przelejmy do garnka po mleku. Cały czas ubijając, gotujmy około 3 minut do uzyskania gęstej masy.

Krem przelejmy przez sitko o drobnych oczkach. Wystudźmy i chłodźmy około 4 godzin. Przygotujmy strukturę na pączki: sypkie składniki włóżmy do misy robota kuchennego i wymieszajmy. Zróbmy wgłębienie, wlejmy wodę i wymieszajmy, używając końcówki w kształcie haka. Dodajmy jajka, wyrabiajmy, aż składniki się połączą, a ciasto zacznie dochodzić do ścianek. Stopniowo, cały czas wyrabiajmy, dodajmy masło. Uformujmy z ciasta kulę, miskę przykryjmy folią i odstawmy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Reklama

Wyjmijmy na oprószony mąką blat, krótko wyróbmy.

Podzielmy na około 12 porcji (po około 50 g), uformujmy kulki, następnie odłóżmy na oprószony blat. Pączki przykryjmy i pozostawmy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około pół godziny). Po wyrośnięciu smażmy pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza, po kilka minut z każdej strony. Osączmy na papierowym ręczniku. Po lekkim przestudzeniu nadziewajmy kremem waniliowym. Oprószmy cukrem pudrem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama