Babka marchewkowa
Canva.com

Domowe wypieki z Tik Toka. Babka marchewkowo-czekoladowa w godzinę

Babka marchewkowo-czekoladowa to jeden z tych domowych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom wilgotnych ciast. Sprawdzi się jako dodatek do kawy, jak i ciasto na specjalną okazję. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na standardową formę do okrągłych babek.
Reklama

Składniki

  • 200g startej marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki oleju rzepakowego
  • Pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta solu

Składniki na polewę

  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek mleka

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Rodzynki obtocz w mące, dzięki czemu nie będą opadały na spód ciasta.
  3. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę, wlej do nich olej i ponownie zmiksuj całość. Dodaj do masy mokre składniki, a także rodzynki i startą marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną masę przelej do wysmarowanej masłem formy z kominem. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i piecz ciasto przez 50 minut. Po upieczeniu wyciągnij babkę z formy i zaczekaj aż wystygnie.
  5. Czekoladę połam na kostki i razem z masłem oraz mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Cały czas ją mieszaj, a kiedy będzie stanowiła jednolitą masę, wylej ją na babkę.
  6. Ciasto można kroić, kiedy polewa całkiem zastygnie.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama