Sernik z orzechami i herbatnikami
Canva.com

Ekspresowy sernik z orzechami i herbatnikami. Jest obłędnie puszysty!

Jeśli jesteście fanami serników, to ten ekspresowy deser koniecznie musi zagościć na Waszym stole. Obłędnie puszyste wnętrze, chrupiący spód na herbatnikach i te orzechy... Mniam!
Reklama

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 55 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego (8 g),
  • 510 g twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • 50 g orzechów ziemnych;
  • ponadto - 155 g serka mascarpone,
  • 20 herbatników,
  • 100 g kajmaku z puszki.

Jak upiec pyszny serniczek z orzechami i herbatnikami?

Sernik z orzechami i herbatnikami
Canva.com

Przygotowanie - masło z cukrem utrzyjmy na puszystą masę. Dodajmy jajka, budyń waniliowy, sól oraz cukier waniliowy, zmiksujmy. Dołóżmy twaróg, skórkę z cytryny oraz posiekane orzechy, wymieszajmy do połączenia składników.

Reklama

Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 12-14 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Wlejmy masę serową.

Tortownicę bardzo dokładnie owińmy folią aluminiową i włóżmy do większej formy do pieczenia wypełnionej do połowy wodą. Wstawmy do piekarnika, pieczmy około 39-43 minut. Sernik ostudźmy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem sernik wyłóżmy na talerz lub paterę. Serek mascarpone ubijmy na sztywno. Posmarujmy boki sernika i pod kątem powkładajmy herbatniki. Kajmak roztopmy w kąpieli wodnej, polejmy sernik. Od razu podawajmy, żeby herbatniki nie zdążyły nasiąknąć wilgocią z sera i kajmaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama