Papryka faszerowana mięsem mielonym, posypana tartym serem.
Canva

Faszerowane papryki - hitowe danie, które najczęściej gościło na stole w 2022!

Warzywa świetnie smakują w wersji faszerowanej. Szczególnie dobrze wypadają pod tym względem papryki, w dowolnym kolorze, które po wydrążeniu generują idealne miejsce do tego, by czymś je wypełnić, jakąś smakowitą masą, niekoniecznie nawet mięsną, a np. wykonaną z kaszy lub też innych warzyw.
Reklama

Faszerowane papryki często goszczą na różnych rodzinnych imprezach, kameralnych parapetówkach, a także występują w roli obiadów lub ciepłych kolacji.

Śmiało można wykonać je wyłącznie dla siebie albo dla dużo większej grupy osób. Do ich wykonania potrzebne będą oczywiście papryki w różnych kolorach oraz składniki na farsz, czyli mielona szynka wieprzowa, żółty ser, czosnek, cebula, natka pietruszki, no i dowolne ulubione przyprawy.

Przygotowanie papryki faszerowanej krok po kroku

Papryki przygotowane do kiszenia - papryczki chili i kolorowe strąki słodkiej papryki
Canva.com
Reklama

Dowolną ilość papryk (najlepiej żółtych i czerwonych, gdyż one są najsłodsze i zarazem najsmaczniejsze) należy dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie przekroić na pół i usunąć z nich gniazdo wraz ze wszystkim nasionkami i białymi błonami oraz zielonymi końcówkami. Mniej więcej 200 gramów mięsa należy połączyć na patelni z podsmażoną wcześniej cebulką i przysmażonym czosnkiem, przyprawiając masę przyprawą do mięsa albo po prostu solą, pieprzem, chili i słodką papryką.

Gdy farsz będzie gotowy, a mięso straci surowość, można przełożyć go do miski i po upływie kilkunastu minut dodać dowolną ilość żółtego sera, który pięknie się rozpuści. Papryki należy nadziewać mięsną masą, a następnie posypywać resztką startego sera. Tak naprawdę to wszystko.

Reklama

Gotowe papryki faszerowane powinny trafić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Powinno się je piec mniej więcej 15-25 minut.

Przepis jest na tyle funkcjonalny, że bez trudu można go modyfikować, wymieniając papryki na inne warzywa albo przygotowując farsz z innego mięsa lub np. z tofu, pieczarek albo nawet kaszy gryczanej. Takie danie powinno zasmakować dosłownie wszystkim. Dodatek ostrego sosu jeszcze bardziej podkręci jego smak.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama