Makaron ryżowy suchy na drewnianej desce
canva.com

#Fit makaron istnieje. Oto dowód

Na dietach, zwłaszcza tych odchudzających, większość osób unika makaronów jak ognia. Raczej się ich nie jada, bojąc się ich wysokiej kaloryczności oraz tego, że tworzą je głównie węglowodany i to przede wszystkim węglowodany proste, które szybko przekładają się w tkankę tłuszczową.
Reklama

Makaron nie zawsze jest jednak tym samym, bo nie musi być to zwykła nadmuchana pasta, wykonana z mocno oczyszczonej i praktycznie bezwartościowej mąki pszennej. Istnieje wiele odmian makaronów typowo dietetycznych, które sprawdzą się dobrze i podczas odchudzania, i podczas budowania masy mięśniowej, gdy trzeba będzie zwiększyć podaż białka i przyswajać więcej protein z diety.

Makaron konjac - czy jest fit?

Dla osób odchudzających się, którym zależy na spożywaniu jak najmniejszej ilości kalorii w ciągu dnia, oczywiście celem wygenerowania deficytu niezbędnego do spadku wagi, najlepszym wyborem okaże się fit makaron konjac, który wytwarzany jest z rośliny o nazwie konjac glukomannan. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego czyni z niego produkt przyspieszający przemianę materii, zdolny do wspomagania procesu usuwania z organizmu różnych toksyn. Jeszcze ważniejsze jest to, że w makaronie konjac praktycznie nie ma kalorii.

Reklama

Jest on tak niskokalorycznym produktem, że niektórzy nawet nie uwzględniają go w swoim dziennym bilansie. Jedynym minusem potrafi okazać się jego smak, bo niestety taki fit makaron nie smakuje tak samo jak pszenne kluski, jednakże wystarczy dodać do niego większą porcję warzyw i podać go z mocno aromatycznym sosem, wykonanym np. z pomidorów z puszki i dużej ilości czosnku oraz bazylii, aby danie było naprawdę smaczne.

Dietetyczny makaron z warzyw?

Z kolei na dietach sportowych, z założenia wysokobiałkowych, dużo lepiej sprawdzą się makarony wykonywane z różnych odmian roślin strączkowych. Od jakiegoś czasu nawet w najzwyklejszych dyskontach i hipermarketach dostać można dietetyczny makaron z groszku, ale też i czerwonej soczewicy oraz fasoli. W smaku makarony są mocno zbliżone do tych zwyczajnych, tworzonych z mąki pszennej, bo mają tylko bardzo delikatny posmak swojego bazowego produktu i nieco bardziej miękką strukturę, z którą jednak łatwo można sobie poradzić poprzez skrócenie czasu gotowania.

Reklama

Inną wysokobiałkową alternatywą jest natomiast makaron sojowy. Sojowe produkty ogólnie są znakomitym źródłem protein, a już zwłaszcza dla tych, którzy albo w ogóle nie jedzą mięsa, albo mocno je ograniczają.

Makaron naprawdę niejedno ma imię, czego doskonałym dowodem jest powyższy tekst. Na spokojnie można włączyć go do każdej diety i cieszyć się jego dobrymi właściwościami. Coś takiego jak dietetyczny makaron rzeczywiście istnieje!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama