Pesto brokułowe
Canva.com

Jak zrobić pyszne pesto brokułowe do makaronu? Lekkie danie na obiad lub kolację

Zielone brokuły w tym roku to absolutnie zdrowy hit na naszym stole. Ostatnio przygotowałyśmy lekkie i chrupiące placuszki z brokułów, dziś czas na pyszne pesto brokułowe. Ale pycha!
Reklama

Niskokaloryczne i zdrowe pesto

Pesto brokułowe
Canva.com

Dziś dzielimy się z wami bardzo prostym przepisem na wegańskie pesto bez cukru i glutenu. Pesto idealnie sprawdzi się do makaronu oraz jako pasta na kanapkę. W ciągu zaledwie kilkunastu minut możecie przygotować pyszne, sycące i niskokaloryczne danie.

Zdrowe pesto przygotujemy z poniższych składników:

  • 500 g brokułów
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g orzeszków pinii
  • łyżka oleju lnianego
  • sok z cytryny
  • sól do smaku

Jak zrobić pyszne pesto?

  1. Brokuły dzielimy na mniejsze części i podgrzewamy w gorącej wodzie. Wcześniej musimy ją posolić. Brokuły gotujemy przez 4 minuty i studzimy.
  2. Brokuły wrzucamy do miski blendera i mieszamy z czosnkiem, sokiem z cytryny, olejem lnianym. Wszystko blendujemy na gładką, jednolitą masę.
  3. Nasiona pinii prażymy na patelni i mielimy w młynku. Mieszamy z pastą brokułową.
  4. Pesto doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Pesto brokułowe
Canva.com
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama