Karkówka grillowana  na ruszcie
Canva.com

Karkówka z grilla na niedzielę. Oto prosty przepis na smaczną marynatę

Karkówka z grilla w marynacie z brązowego cukru i keczupu może okazać się prawdziwym hitem sezonu grillowego. Mięso przygotowane w ten sposób ujmuje nietypowym smakiem i kruchością. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 1 kilogram karkówki.
Reklama

Składniki na karkówkę z grilla

  • 1kg karkówki wieprzowej
  • ½ szklanki keczupu wysokiej jakości
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szalotka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania karkówki z grilla

Karkówka grillowana  na ruszcie
Canva.com
  1. Mięso dokładnie opłucz, wytnij zrosty i nadmiar tłuszczu z brzegów i pokrój je na plastry o grubości 2,5 centymetrów.
  2. Natrzyj karkówkę solą i pieprzem.
  3. Olej, keczup i brązowy cukier wrzuć do miseczki. Obierz szalotkę i posiekaj ją drobno. Całą wrzuć do miseczki. Wyciągnij pestki z papryczek chilli i posiekaj je na drobne kawałeczki. Wrzuć ją do miseczki, dodaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszaj.
  4. Przełóż mięso do miski i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na 2 godziny do lodówki, a potem grilluj aż do uzyskania preferowanego efektu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama