canva.com
Kremowa zupa z pieczonej papryki. Obłędny smak jesieni
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jesień to doskonały czas na ciepłe, aromatyczne zupy. Kremowa zupa z pieczonej papryki to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Spróbuj tego przepisu, by delektować się obłędnym smakiem jesieni.
Reklama
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Ułóż papryki skórą do góry na blasze i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 25-30 minut, aż skórka zacznie się rumienić i łuszczyć.
- Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Pozwól im wystygnąć, co ułatwi oderwanie skórki.
- W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki oraz cebulę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut.
- Obierz skórkę z papryk i dodaj je do garnka.
- Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na gładki krem, a następnie dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
- Przypraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Krem do twarzy na dzień i na noc - czemu tak ważny jest dobór odpowiedniego kremu?
Wybieraj kosmetyki do pielęgnacji swojej skóry świadomie. Liczy się nie tylko rodzaj dopasowany do typu cery, ale również ich kolejność oraz przeznaczenie. Dlaczego tak ważne jest, aby używać zarówno kremu na dzień, jak i na noc, i nie zamieniać ich miejscami? Odpowiadamy!
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Jaki krem po 30-tce?
Czy wiesz, że po 30 roku życia skóra zaczyna wymagać specjalnej pielęgnacji? To właśnie w tym wieku zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki starzenia i zmiany w strukturze skóry. Dlatego ważne jest, aby wybrać odpowiedni krem, który dostarczy skórze niezbędnych składników odżywczych i pomoże zachować jej młody wygląd. W tym artykule dowiesz się, jaki krem po 30 roku życia będzie najlepszy dla Twojej skóry.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl