Kukurydza z grilla
Canva.com

Kukurydza z grilla - klasyczna, ziołowa i na ostro. Jak przyrządzić, by poczuć smak dzieciństwa?

Czy pamiętacie z dzieciństwa gotowane kolby kukurydzy? Chyba każdy z nas miał chociaż raz okazję zjeść to pyszne, delikatnie słodkie warzywo z beztroską w oczach w trakcie wakacji. W trakcie tegorocznej majówki możecie znów poczuć to wyjątkowe uczucie w innym wydaniu - proponujemy wam grillowaną kukurydzę w trzech pysznych odsłonach.
Reklama

Kukurydza z rusztu to doskonały pomysł na przekąskę w trakcie biesiadowania na działce, czy na tarasie. Z pewnością posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Nasza złota rada to: warto ugotować przed grillowaniem kolby, aby długo nie czekać, aż staną się miękkie i gotowe do spożycia na grillu.

Klasyczna z grilla

Kukurydza z grilla
Canva.com

Klasyczna kolba z grilla jest bardzo prosta w przygotowaniu i wystarczy zaledwie 30 minut, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.

Reklama

To także dobry dodatek do mięs z grilla.

Do przygotowania klasycznej kukurydzy potrzebujemy:

  • 10 kolb kukurydzy
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek

Usuwamy liście z kolby, włókna i myjemy warzywa. Po wszystkim suszymy i nacieramy solą oraz oliwą. Klasyczny przepis zakłada, że będziemy grillować kukurydzę na średnim ogniu przez około 15 minut. Warto często obracać kolby, aby się nie spaliły.

Z masłem lub z chili

Kukurydza z grilla
Canva.com

Ziołowa kolba kukurydzy z grilla również jest fajną propozycją dla miłośników delikatnych, acz aromatycznych smaków. Wystarczy, że w miseczce dobrze wymieszamy na gładką masę 4 łyżki masła i dodamy posiekaną natkę pietruszki, tymianek oraz zioła prowansalskie. Następnie wzbogacamy smak 2 ząbkami czosnku.

Reklama

Układamy kolby kukurydzy na folii aluminiowej i smarujemy masłem ziołowym. Grillujemy przez 15-25 minut.

Do przygotowania ostrej marynaty potrzebujemy: 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili oraz pieprz i sól do smaku. Możemy również wzbogacić smak kukurydzy syropem klonowym. Wszystkie składniki gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu i smarujemy kolby wyłożone na folii lub tacce aluminiowej.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama