Kurczak i ryż na talerzu
Canva.com

Kurczak na ryżu. Dodaj do ryżu bulion, a smak Cię zaskoczy

Kurczak na ryżu z dodatkiem przyprawy curry, z pewnością zachwyci każdego. To przepis na idealny, szybki, pyszny i sycący obiad lub na super kolację.
Reklama

Mięso drobiowe jest polecane z wielu powodów. Nie jest tłuste. Jest zdrowe. Idealne dla każdego. Kurczak na ryżu zaś to danie nie tylko bardzo zdrowe, ale i pyszne. Jak przygotować takiego kurczaka? Wbrew pozorom nie jest to trudne. Można go przygotować błyskawicznie.

Potrzebne składniki

  • 75 dkg kawałków kurczaka. Jeśli bardzo lubimy to mięso, może być oczywiście nieco więcej.
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • duża cebula. Ewentualnie dwie mniejsze
  • 200 gram ryżu
  • trzy szklanki bulionu
  • mrożone warzywa w kawałkach lub paskach
  • sól i pieprz do smaku. Można też dodać inne przyprawy
  • 2 lub 3 łyżki oleju

Przygotowanie dania

Kurczak i ryż na talerzu
Canva.com

Do przygotowania dania wystarczy jedno naczynie. Najlepiej sprawdzi się głęboka patelnia pokrywką. Może też być duży garnek.

Na początku kurczaka kroimy w kostkę. Mięso z obu stron przyprawiamy pieprzem, solą i przyprawą curry. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i rozgrzewamy. Gdy będzie już gorący, wrzucamy na patelnię przyprawione kawałki kurczaka i smażymy kilka minut, obracając je, by przyrumieniły się z każdej strony.

Reklama

W środku mogą pozostać surowe. Po obsmażeniu kurczaka, odkładamy go. Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną wcześniej cebulkę tak, aby się zeszkliła. Gdy cebula jest już gotowa, dodajemy do niej surowy ryż. Całość smażymy na niezbyt mocnym ogniu, do momentu aż ziarenka ryżu staną się szkliste.

Kolejny etap

Na patelnię wlewamy bulion. W dalszym ciągu wszystko podgrzewamy i mieszamy. Możemy też dodać marchewkę z groszkiem lub inną mieszankę zamrożonych warzyw. Zwiększamy ogień i gotujemy wszystko przez 1-2 minuty, oczywiście mieszając.

Kurczak - jak go przygotować?

Na patelnię możemy teraz włożyć wcześniej podsmażone kawałki kurczaka. Całość należy dusić przez kilkanaście minut.

Reklama

Oczywiście patelnia powinna być przykryta, warto jednak pozostawić pokrywkę nieco uchyloną. Dzięki temu danie będzie mogło odparować i nie będzie zbyt wodniste. Dusić całość należy do chwili aż ryż stanie się miękki.

Propozycja podania

Danie można przełożyć na talerze. Warto dla ozdoby i poprawy smaku dodać pokrojony szczypiorek, pietruszkę. Można też użyć koperku, jeśli ktoś lubi. Smacznego !

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama