Makaron ryżowy na stole
Canva.com

Nie wiesz, jak ugotować makaron lasagne lub ryżowy? Oto proste triki

Nawet ze zwykłego z pozoru gotowania makaronu można zrobić delikatnie skomplikowaną czynność, gdy tylko podejdzie się do tej czynności na poważnie i postanowi się ją wykonać jak najlepiej tylko się da, dostosowując ją do pożądanego efektu, którym nie zawsze jest idealnie miękki i rozpadający się w ustach makaron.
Reklama

No bo jak ugotować makaron do lasagne, a jak zająć się tym ryżowym albo żytnim, wykonanym z dużo twardszej i cięższej w obróbce mąki pełnoziarnistej? Jak przygotowuje się makarony wykonane z różnych roślin strączkowych? O tym będziemy sobie mówić w tym tekście.

Jak poprawnie ugotować makaron lasagne?

Makaron lasagne
Canva.com

Na pierwszy ogień idzie makaron do lasagne. Jest on często wykorzystywany w polskiej kuchni, w której samą lasagnę przygotowuje się chętnie i regularnie, zwłaszcza w domach lubujących się w tradycyjnych daniach i nieopierających się przed jedzeniem mięsa.

Reklama

Makaron do lasagne bardzo często w ogóle nie jest gotowany. W formie surowej trafia zatem do naczynia z innymi dodatkami, gdzie jest zalewany sosem, przeplatany z mięsem i przysypywany sporą ilością sera. Jeżeli jednak chce się mieć absolutną pewność, że po upieczeniu dania makaron nie będzie surowy, dopuszcza się jego delikatne podgotowanie, które jednak nie powinno trwać dłużej niżeli przez jedną lub maksymalnie dwie minuty.

Jak przygotować makaron ryżowy?

Inaczej wygląda natomiast gotowanie makaronu ryżowego. Jest on na tyle delikatny i cienki, że wymaga naprawdę minimalnej i krótkotrwałej obróci termicznej, albowiem często wystarczy zalać go wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na dosłownie trzy czy cztery minuty, aby po tym czasie nadawał się on do jedzenia (makaron w tym czasie zdąży wchłoną wodę).

Reklama

Niektórzy zalecają również zalewać makaron ryżowy zimną wodą. Jeżeli natomiast przygotowuje się z nim zupę, wystarczy wrzucić go do garnka z potrawą, nie martwiąc się o to, że po przyrządzeniu dania makaron będzie surowy, bo tak na pewno się nie stanie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama