Nie wiesz, jak ugotować makaron lasagne lub ryżowy? Oto proste triki
Do przeczytania w ok. 2 min.
No bo jak ugotować makaron do lasagne, a jak zająć się tym ryżowym albo żytnim, wykonanym z dużo twardszej i cięższej w obróbce mąki pełnoziarnistej? Jak przygotowuje się makarony wykonane z różnych roślin strączkowych? O tym będziemy sobie mówić w tym tekście.
Jak poprawnie ugotować makaron lasagne?
Na pierwszy ogień idzie makaron do lasagne. Jest on często wykorzystywany w polskiej kuchni, w której samą lasagnę przygotowuje się chętnie i regularnie, zwłaszcza w domach lubujących się w tradycyjnych daniach i nieopierających się przed jedzeniem mięsa.
Makaron do lasagne bardzo często w ogóle nie jest gotowany. W formie surowej trafia zatem do naczynia z innymi dodatkami, gdzie jest zalewany sosem, przeplatany z mięsem i przysypywany sporą ilością sera. Jeżeli jednak chce się mieć absolutną pewność, że po upieczeniu dania makaron nie będzie surowy, dopuszcza się jego delikatne podgotowanie, które jednak nie powinno trwać dłużej niżeli przez jedną lub maksymalnie dwie minuty.
Jak przygotować makaron ryżowy?
Inaczej wygląda natomiast gotowanie makaronu ryżowego. Jest on na tyle delikatny i cienki, że wymaga naprawdę minimalnej i krótkotrwałej obróci termicznej, albowiem często wystarczy zalać go wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na dosłownie trzy czy cztery minuty, aby po tym czasie nadawał się on do jedzenia (makaron w tym czasie zdąży wchłoną wodę).
Niektórzy zalecają również zalewać makaron ryżowy zimną wodą. Jeżeli natomiast przygotowuje się z nim zupę, wystarczy wrzucić go do garnka z potrawą, nie martwiąc się o to, że po przyrządzeniu dania makaron będzie surowy, bo tak na pewno się nie stanie.