Kwiat nagietka
pexels.com

Od wieków jest wykorzystywany do leczenia ran. Oto nieznane właściwości nagietka

Nagietek, znany również jako Calendula officinalis, to roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych i pielęgnacyjnych. Jego jaskrawe, pomarańczowe lub żółte kwiaty są nie tylko piękne, ale także pełne cennych substancji chemicznych, które przynoszą wiele korzyści dla zdrowia i urody.
Reklama

Lecznicze właściwości skóry

Nagietek jest znany ze swoich właściwości gojących, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Może być stosowany do leczenia skaleczeń, oparzeń, owrzodzeń, trudno gojących się ran i ukąszeń owadów. Ma również działanie kojące na skórę podrażnioną, suchą, atopową oraz ze skłonnościami do trądziku. Można stosować go w postaci maści, kremów, hydrolatów lub naparów.

Przeciwwirusowe działanie

W badaniach naukowych wykazano, że niektóre związki zawarte w nagietku mają właściwości przeciwwirusowe. Mogą być pomocne w walce z infekcjami wirusowymi, takimi jak opryszczka wargowa czy opryszczka pospolita.

Łagodzenie stanów zapalnych

Ekstrakty z nagietka mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Mogą być stosowane zarówno wewnętrznie, poprzez spożywanie naparów z nagietka, jak i zewnętrznie, w formie maści lub kremów.

Wspomaganie gojenia się ran pooperacyjnych

Ze względu na swoje właściwości gojące i przeciwbakteryjne, nagietek może być stosowany do wspomagania gojenia się ran pooperacyjnych.

Reklama

Może przyspieszyć proces regeneracji tkanek i zmniejszyć ryzyko infekcji.

Składnik kosmetyków

Ze względu na swoje korzystne działanie na skórę, nagietek jest często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem wielu kremów, balsamów, mydeł i szamponów. Może poprawić kondycję skóry, nawilżyć ją, łagodzić podrażnienia i wygładzać drobne zmarszczki.

Zastosowanie w kuchni

Kwiaty nagietka są jadalne i często wykorzystywane w kuchni. Mogą być dodawane do sałatek, zup, herbatek czy jako dekoracja potraw. Mają lekko gorzkawy smak i dodają potrawom ciekawej nuty smakowej.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama