Pasta jajeczna
Canva.com

Pasta jajeczna w stylu #fit. Cudowne śniadanie na wiosnę

Jeśli zostały wam jajka ugotowane na twardo po świętach wielkanocnych, to mamy dla was świetny przepis na lekką pastę jajeczną z odrobiną szczypiorku. To idealny zestaw na fit śniadanie - pyszne i zdrowe w wiosenny poranek. Skusicie się?
Reklama

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem skradła nasze serce i na wiosnę bardzo często gości na naszym stole. Idealnie smakuje na chrupiących grzankach w towarzystwie pomidorków koktajlowych, a także rukoli. Naszym sekretnym składnikiem jest jogurt naturalny, który doskonale zastępuje majonez.

Jajka mają wielką moc zdrowotną

Pasta jajeczna
Canva.com

Zanim podzielimy się z wami fit przepisem na pastę jajeczną na 7-8 pysznych kanapek, to warto chwilę zastanowić się, dlaczego warto jeść jajka w codziennej diecie.

Reklama

Nie da się ukryć, że jaja mają ogromną wartość odżywczą i są bardzo ważne w diecie dzieci oraz osób, które mają problemy z tkanką kostną. Najważniejsze jest to, że jajka są źródłem aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka.

Dietetycy zalecają, aby każdego dnia spożywać 1 jajko, a dokładniej żółtko. Jeśli jednak nasza dieta zawiera więcej warzyw niż mięsa, to wówczas swobodnie możemy spożywać więcej jajek w ciągu dnia.

Reklama

Jajka są bogate w witaminę A, D, E, K, B12 oraz kwas foliowy, wapń, potas, fosfor, siarkę, cynk, żelazo oraz potrzebne kwasy omega-3 i -6.

Pyszna pasta jajeczna w stylu #fit

Pasta jajeczna
Canva.com

Nasza ulubiona pasta na wiosenne śniadanie składa się z kilku bardzo prostych składników. Aby przygotować pastę na 7-8 kanapek potrzebujemy: 5 dużych jajek, 2 łyżki jogurtu naturalnego albo greckiego, łyżkę musztardy oraz pół pęczku szczypiorku.

Reklama

Oczywiście dodajmy także pieprz i sól do smaku.

Wiele osób pyta, ile gotować jajka na pastę jajeczną. Jajka na twardo gotujemy około 8-10 minut. Po tym czasie najlepiej będzie zalać je zimną wodą i osuszyć.

Ugotowane jajka na fit pastę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. W misce siekamy szczypiorek i mieszamy z musztardą, przyprawami oraz jogurtem. Całość mieszamy bardzo dokładnie ze sobą.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama