śledzie w occie
Canva.com

Pieczone śledzie zrobisz w 30 minut. Wystarczą ryby, oliwa i garść przypraw

Jedliście kiedyś śledzie pieczone? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ten przepis już w święta bożonarodzeniowe bił rekordy popularności!
Reklama

Składniki na pyszne śledzie pieczone

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 8 sprawionych świeżych śledzi, 2 łyżki białego octu winnego, 1 chili, 5 średnich ząbków czosnku, 1 łyżka igiełek rozmarynu, ½ cytryny, 5-6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, sól, mielony pieprz biały; ponadto – zielone oliwki do dekoracji.

Jak zrobić pieczone śledzie?

Przygotowanie – na początek ryby bardzo dokładnie opłuczmy w środku i na zewnątrz. Osuszmy. Skropmy octem winnym, odstawmy na 5-7 minut. Po tym czasie oprószmy solą i odstawmy jeszcze na 10 minut. Cytrynę pokrójmy w plasterki. Chili umyjmy, oczyśćmy z nasion, drobniutko posiekajmy.

Czosnek obierzmy, przeciśnijmy przez praskę.

Reklama

Następnie wymieszajmy ze sobą chili, przeciśnięty czosnek, skórkę otartą z cytryny, dużą szczyptę mielonego pieprzu białego i oliwę. Śledzie ułóżmy na szerokiej formie do zapiekania, posmarujmy marynatą. Posypmy rozmarynem, na wierzchu ułóżmy plasterki cytryny. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy 22-27 minut. Przed podaniem udekorujmy zielonymi oliwkami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama