Sernik nowojorski z wiśniami podany na białym talerzyku
Canva.com

Sernik nowojorski - zrób go, a nie pożałujesz. Smak jest obłędny!

Nowojorski sernik różni się od tego polskiego tym, że zostaje przygotowany na cieniutkim kruchym cieście, często wykonywanym z ciasteczek lub maślanych herbatników, a sam w sobie jest jednocześnie puszysty i bardzo kremowy, dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach podczas konsumpcji.
Reklama

Dodatkowo najbardziej podstawowy przepis na sernik nowojorski może wydać się dużo prostszy od przepisu na typowy polski sernik. Jak więc wykonać to pyszne ciasto, które prawie zawsze można zamówić w lepszych miejskich cukierniach i kawiarenkach?

Jak zrobić ciasteczkowy spód?

Pierwszą warstwę nowojorskiego sernika tworzy chrupiący spód przygotowywany z ciasteczek. Teoretycznie można użyć dowolnych, ale jeśli nie ma się na nie pomysłu, najbezpieczniej kupić proste i dosładzane cukrem ciasteczka zbożowe, najlepiej jakąś większą paczkę, bo potrzeba ich aż 220 gramów. Ciasteczka zblendować z połową kostki rozpuszczonego w rondelku masła i masę od razu przełożyć na formę przeznaczona do pieczenia ciasta.

Reklama

Należy piec ją w piekarniku zagrzanym do 165 stopni C przez mniej więcej dziesięć minut. Po dziesięciu minutach blaszkę można wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie zająć się przygotowaniem głównej masy serowej.

Jaki ser będzie najlepszy do tego ciasta?

Do wykonania serowej masy na sernik nowojorski potrzeba aż 800 gramów serka typu Philadelphia. Jeżeli używa się tego w mniejszych pudełeczkach, zwykle wystarczy użyć pięciu opakowań i przełożyć z nich serek do miski, a następnie dodać do niego cztery łyżki mąki pszennej (można ją przesiać), 3/4 szklanki białego cukru oraz odrobinę cukru waniliowego lub kilka kropel prawdziwego aromatu waniliowego. Składniki dokładnie zmiksować, pod sam koniec wbić do nich cztery jajka i ponownie wszystko zmiksować na gładką masę.

Reklama

Ciasto przełożyć na ostudzony spód z ciasteczek i piec w piekarniku przez około półtorej godziny.

Gotowy sernik najlepiej smakuje lekko schłodzony, więc gdy zdąży już ostygnąć, można wsadzić go do lodówki i wyciągnąć do konsumpcji dopiero po jakichś czterech lub pięciu godzinach.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama