Tort weselny - ile kosztuje? Cena nie zależy tylko od wielkości
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gdy jest się na etapie zamawiania tortu na wesele, rzadko kiedy w pierwszej kolejności myśli się o jego smaku i wyglądzie, a częściej o jego cenie. Pary młode mają oczywiście świadomość tego, że atrakcyjny kilkupiętrowy deser, wypełniony ręcznie wyrabianymi dekoracjami z czekolady, którego przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu i wymaga włożenia niemałego wysiłku, nie może kosztować pięćdziesięciu czy stu złotych.
Większość cukierni w swoich cennikach podaje ceny za kilogram.
W przypadku tortów weselnych na ten jeden kilogram trzeba liczyć od sześćdziesięciu do nawet stu dwudziestu złotych, tak więc średnia to jakieś 80-90 zł. Każdy gość powinien otrzymać przynajmniej jeden porządny kawałek o wadze wynoszącej minimum 10 dekagramów, dlatego można założyć, że na stuosobową imprezę trzeba zamówić tort o wadze 10 kilogramów, choć niektórzy powiedzą, że ten tort powinien ważyć 20 kilogramów, a na jedną osobę powinien przypaść 20-dekagramowy kawałek.
Od czego zależy cena?
Jak łatwo można teraz przeliczyć, standardowy i przeciętnej wielkości tort na wesele będzie może kosztować ok. 800-1000 zł. Zdarza się, że te torty bywają o wiele droższe, ponieważ sporo zależy nie tylko od ich gramatury i wielkości, ale też składników użytych do przygotowania wypieku i ich jakości. Wykwintny tort pistacjowy, uzupełniony dekoracjami wykonanymi z prawdziwej belgijskiej czekolady i posypany jadalnymi kwiatami oraz złotym brokatem na pewno będzie droższy od bazowego tortu śmietankowego, w którym jedynym ciekawszym dodatkiem będą świeże owoce. Na cenę tortu wpływa też tworząca go cukiernia, bo im większa jest jej renoma, tym na pewno droższy będzie sam tort weselny.