Kobieta pokazująca mężczyźnie produkty w ladzie chłodniczej w sklapie spożywczym
Materiał partnera

Urządzenia chłodnicze w gastronomii – jak je dobrze wybrać?

Obecność urządzeń chłodniczych jest oczywista w każdym lokalu gastronomicznym. Aby produkty spożywcze były smaczne i świeże, muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, co z reguły oznacza zapewnienie niskiej temperatury. Ze względu na to, że urządzenia chłodnicze pełnią tak istotną funkcję, ich zakup nie może być przypadkowy. Kiedy zaczniemy przeglądać oferty na profesjonalne urządzenia chłodnicze, okaże się, że wybór jest całkiem spory.
Reklama

Jak więc określić, który model sprosta naszym oczekiwaniom?

Precyzujemy potrzeby

Inne są potrzeby restauracji, inne baru a inne lodziarni, mimo że za każdym razem mamy do czynienia z lokalem gastronomicznym. Ponieważ urządzenia chłodnicze to dość duża różnorodność sprzętów pierwszym krokiem podczas wyboru powinno być sprecyzowanie potrzeb. Musimy zastanowić się nad tym, jakiego rodzaju produkty będziemy przechowywać, jakie są wymagania względem takich parametrów jak wilgotność albo optymalna temperatura. Najczęściej zakup dotyczy kilku urządzeń jak lodówki, zamrażarka czy witryna chłodnicza.

Przykładowe modele znajdziesz na stronie: https://primegastro.pl/kategorie/170-chlodzenie

Zakres temperatur

Każde urządzenie chłodnicze ma inne parametry techniczne. Jednym z tych, jakie powinny nas interesować w pierwszej kolejności, jest temperatura. W innej temperaturze będziemy przechowywać nabiał czy świeże mięso, a w innej mrożonki albo lody.

Reklama

Zawsze musimy brać pod uwagę wymagania sanitarne, jakie obowiązują przy danym typie produktów.

Ważna jest pojemność

Kiedy już sprecyzujemy rodzaj urządzenia, jakie sprawdzi się w naszym przypadku, musimy zastanowić się nad jego pojemnością. Zastanówmy się, ile produktów spożywczych chcemy zmieścić wewnątrz urządzenia i jakie są możliwości kuchni, jeśli chodzi o jej metraż. W przypadku, kiedy urządzenia chłodnicze mają eksponować dania i produkty, warto, by dobrze współgrały z klimatem wystroju sali.

W trosce o niższe rachunki

Podczas zakupu wyposażenia dla lokalu gastronomicznego priorytetem jest ergonomia i warunki odpowiednie do przechowywania żywności. Jednak musimy pamiętać, że urządzenia chłodnicze działają przez całą dobę. To przekłada się na rosnące zużycie energii elektrycznej i rachunki.

Reklama

Mając tego świadomość, od razu koncentrujmy się na modelach mających lepszą klasę energetyczną. Nawet jeśli początkowa inwestycja będzie nieco wyższa, to zwróci się wraz z użytkowaniem urządzenia.

Funkcje dodatkowe

Podstawową funkcją urządzeń chłodniczych jest zapewnienie odpowiedniej temperatury produktom, jakie znajdują się wewnątrz. Jednak poszczególne modele urządzeń mogą mieć także inne funkcje, które znacząco wpływają na komfort użytkowania. Zamki, opcje sterowania, oświetlenie to tylko kilka przykładów.

Kupujemy urządzenia chłodnicze sprawdzonego producenta

Kolejna rzecz, o jakiej pamiętać musimy, to jakość, a tę zapewni nam zainteresowanie propozycjami od renomowanych producentów. Przeglądając urządzenia dedykowane gastronomii, koncentrujmy się na tych, jakie proponują znane marki, którym zaufało wielu restauratorów w Europie.

Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama