Gnocchi z pesto
Canva.com

Włoskie kluseczki z ziołowym pesto. Przepis z odrobiną słońca Italii

W przygotowaniu obiadu ważną rolę odgrywa nie tylko danie główne, ale także rozmaite dodatki. W tej roli najczęściej pojawiają się zestawy surówek, gotowane lub podane w formie purée ziemniaki, frytki, talarki albo kluski. Nasza polska kuchnia może pochwalić się tutaj kluskami śląskimi, podawanymi najczęściej do sosów oraz mięsnych rolad i równie popularnymi kopytkami.
Reklama

W kuchni włoskiej odpowiednikiem kopytek są gnocchi, małe kluseczki przygotowywane z mąki ziemniaczanej. Można je jeść jako dodatek lub pełne danie obiadowe, na przykład wykorzystując sos lub gulasz.

Gnocchi już od wielu lat są prawdziwym przebojem nie tylko w Italii, ale również w całej Europie: znają i lubią je wszyscy. Chociaż można przyrządzić je samodzielnie, to jednak jest to zajęcie czasochłonne. I właśnie dlatego na potrzeby niniejszego przepisu, wykorzystamy gotowe mrożone gnocchi, które można nabyć w każdym sklepie. Kupując je, warto zwrócić uwagę na skład produktu w myśl zasady: im mniej składników, tym zdrowsze danie.

Jak podać gnocchi?

Gnocchi z pesto
Canva.com
Reklama

Gnocchi warto mieć zawsze w zamrażarce bo dzięki temu możemy bardzo szybko przygotować pyszny i niedrogi posiłek. W tej wersji kluseczki podamy z dodatkiem ziołowego pesto, a zatem kolejnym tradycyjnym daniem włoskiej kuchni.

Składniki na włoskie gnocchi

Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: pęczek rukoli, pęczek czosnku niedźwiedziego, dwie torebki mrożonych kluseczek gnocchi, dwie gałązki szałwii, dwa ząbki czosnku, cztery łyżki pestek słonecznika, 50 g twardego żółtego sera, 100 ml oliwy oraz sól.

Przygotowanie włoskich kluseczek z pesto

  1. Przygotowanie potrawy zaczynamy od zrumienienia pestek słonecznika na suchej patelni, co chwilę mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Zioła opłukujemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i grubo kroimy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Część sera odkładamy do posypania, zaś resztę wraz z czosnkiem, ziołami i pestkami słonecznika wrzucamy do malaksera i miksujemy, wlewając oliwę. Doprawiamy do smaku solą.
  2. Gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z ziołowym pesto. Posypujemy startym serem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama