Zapiekana polenta. Oto tradycyjny przepis na włoski placek z kaszki kukurydzianej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Poza Włochami polenta nie jest zbyt znana, nie cieszy się też należnym jej uznaniem. To błąd ponieważ polenta jest niezwykle smacznym oraz pożywnym posiłkiem, który przygotujemy z łatwością. Bezpośrednio po przyrządzeniu polenta tworzy gęstą mieszankę, którą można zjeść od razu i ze smakiem.
Warto jednak się powstrzymać i poczekać do ostygnięcia, a następnie polentę usmażyć, wrzucić na grill lub zapiec w piekarniku. Dzisiaj poznamy przepis na zapiekaną polentę, której podstawą jest kaszka kukurydziana oraz ser - wykorzystamy dwa rodzaje, goudę oraz parmezan. Polenta nie mogłaby się jednak udać, gdyby nie smaczne dodatki takie jak czarne oliwki czy małe pomidorki. One również wpływają na jej smak.
Składniki na pyszną polentę zapiekaną
Do przyrządzenia sześciu porcji będą nam potrzebne: szklanka kaszki kukurydzianej, 200 g sera gouda, 100 g parmezanu, dwie szklanki mleka, dziesięć pomidorków koktajlowych, trzy łyżki czarnych oliwek bez pestek, dwie łyżki masła, sól i pieprz.
Przepis na polentę
- Mleko zagotowujemy ze szklanką wody. Parmezan drobno ścieramy. Do wrzącego mleka z wodą wsypujemy porcjami kaszkę kukurydzianą. Cały czas gotujemy, mieszając aż do chwili, w której kaszka wchłonie płyn, zgęstnieje i zrobi się miękka. Wówczas dodajemy parmezan, masło i szczyptę soli, gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Ugotowaną w ten sposób kaszkę rozsmarowujemy grubą warstwą na spodzie naczynia żaroodpornego. Studzimy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Goudę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki myjemy i kroimy w połówki. Część oliwek kroimy w plasterki, resztę pozostawiamy. Pomidorki, pokrojone oliwki i żółty ser układamy na placku. Zapiekamy przez dwadzieścia minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!