Zastąp cukier tym syropem. Twoja wątroba Ci podziękuje
Do przeczytania w ok. 2 min.
Syrop klonowy - alternatywa dla cukru
Poszukiwanie alternatywnych rozwiązań dla cukru sprawiło jednak, że przysmak ten stał się znany w całej Europie, a przepisy na desery i słodkie śniadania coraz chętniej uwzględniają jego obecność. Wiadomo, że syrop ten zachwyca słodkim smakiem, choć ma mniejszą wartość kaloryczną, niż tradycyjny cukier. Syrop klonowy zawiera też sporo cennych dla zdrowia składników odżywczych, w których gronie bardzo ważne miejsce zajmują witaminy z grupy B. Syrop klonowy jest też bardzo dobrym źródłem cynku, manganu, żelaza, potasu oraz wapnia – składników mineralnych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdrowa dieta z takim dodatkiem dostarczy nam jednocześnie większych ilości przeciwutleniaczy oraz soli mineralnych.
Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które tradycyjny cukier zastąpią syropem klonowym?
Wiadomo, że ten dodatek do diety może skutecznie wspierać naturalną odporność organizmu, a jednocześnie wspierać nas w walce z bakteriami i stanami zapalnymi. Lepsza przemiana materii, sprawniejsza praca wątroby oraz mniej problemów ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu – oto kolejne powody, dla których po przepisy na dania z syropem klonowym warto sięgać częściej.
Zdrowa dieta z takim dodatkiem może nam też pomagać w utrzymaniu skóry w dobry stanie. Pamiętajmy jednak, że po syrop klonowy należy sięgać z umiarem, gdyż jego nadmierne spożycie może stać się przyczyną licznych problemów z pracą przewodu pokarmowego.