Zupa marchewkowa z imbirem – smaczna i rozgrzewająca
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa marchewkowa z imbirem – składniki
Co będzie nam potrzebne, aby przygotować zupę marchewkową z imbirem? Oto lista składników:
- 4 łyżeczki tartego imbiru (oczywiście świeżego)
- 2 łyżki oleju
- 800 g marchwi, którą należy obraz i pokroić w grubsze plastry
- 4 cebule dymki
- 2 pomarańcze (wyciskamy z nich sok)
- 2 litry bulionu (może być mięsny, jeśli ktoś reflektuje, ale polecamy warzywny)
- 5 łyżek śmietany
- Sól i pieprz do smaku, a jeśli ktoś lubi na pikantnie, to można dodać 2 łyżeczki chilli
Jak zrobić zupę marchewkową z imbirem?
Cebulę dymkę razem ze szczypiorkiem drobno kroimy i podsmażamy w garnuszku z grubym dnem na oliwie. Imbir ścieramy na tarce – drobne oczka – i dorzucamy go do cebuli, a po chwili dodajemy również plasterki marchewki.
Gdy wszystko się lekko zrumieni, zalewamy to bulionem i czekamy, aż się zagotuje. A później na małym ogniu, pod przykrywką, gotujemy jeszcze do momentu, aż marchewka zmięknie.
Wszystko blendujemy na zupę krem, a na koniec doprawiamy wedle uznania.
Śmietanę dodajemy dopiero na koniec – już na talerzach i bardziej w ramach dekoracji.
Zupę najlepiej jeść gorącą. Wtedy rozgrzewa jeszcze bardziej. Proponujemy podać ją z ziołowymi grzankami, które w bardzo prosty sposób można przygotować w domu.
Smacznego!