bogracz

Bogracz – przepis tradycyjny. Węgierski bogracz z kluseczkami

Bogracz jest węgierską zupą gulaszową. Przygotowuje się ją przede wszystkim z mięsa wołowego, ziemniaków i papryki. Są też wersje, w których dodaje się do niej kluseczki lub makaron. Ten gulasz będzie idealny na sezon jesienno-zimowy. Z pewnością posmakuje nie tylko Węgrom!
Reklama

Bogracz – przepis tradycyjny

Tradycyjny przepis na bogracz pochodzi z Węgier. Jest to rodzaj gulaszowej zupy, której nazwa pochodzi od kociołka, w którym ją przygotowywano. Każdy, kto lubi wyraziste smaki, będzie tym daniem zachwycony. Składniki
  • 1 kilogram wołowiny
  • 300 gramów czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 gramów smalcu
  • litr wody
  • kminek
Przygotowanie
  • Opłucz wołowinę pod zimną wodą, następnie osusz ręcznikiem i pokrój w kostkę
  • Cebulę i paprykę również pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj
  • W rondlu rozpuść smalec i zrumień na nim mięso. Później dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Na koniec dopraw kminkiem
  • Do podsmażonych składników dodaj przyprawę do gulaszu i zalej wodą. Całość mieszaj do zagotowania. Następnie przykryj i duś na małym ogniu do zmięknięcia
zbliżenie na zupę gulaszową z Węgier z warzywami
zdjęcie ilustrujące/Canva

Przepis na bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami jest zupełnie inny od wersji podstawowej.
Reklama
Z pewnością szybciej nasyci. Idealnie sprawdzi się na obiad, jak i imprezę.
Reklama
Składniki
  • 600 gramów mięsa wołowego bez kości
  • litr wody
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1,5 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 dużej marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 2,5 łyżki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 gramów smalcu
  • sól i pieprz do smaku
Kluski
  • 100 gramów mąka pszenna
  • 4 łyżki wody
  • łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta soli
Przygotowanie
  • Opłucz mięso i pokrój w dużą kostkę. Dopraw słodką papryką. Sparz pomidory i zdejmij skórkę. Pozbądź się nasion i pokrój w kostkę
  • Cebulę, paprykę i ziemniaki także pokrój w dużą kostkę, a marchewki w pół krążki
  • W rondlu roztop smalec i podsmaż cebulę oraz odrobinę słodkiej papryki w proszku. Następnie wrzuć mięso. Dolej odrobinę wody i duś przez chwilę
  • Dodaj warzywa (oprócz ziemniaka) i wyciśnij ząbki czosnku. Przesmaż przez moment, następnie zalej litrem wody. Zagotuj i przykryj. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia mięsa. Wrzuć ziemniaki i gotuj jeszcze przez chwilę
  • Do jeszcze gotującej się zupy wrzuć kluski. Dopraw do smaku
Przygotowanie — kluski Z mąki, wody i natki pietruszki przygotuj jednolite ciasto.
Reklama
Na stolnicy uformuj podłużne cienkie kluski, które pokrój w 3-centymetrowe kawałki. Gotuj w osolonej wodzie przez chwilę i odcedź.
Reklama

Strogonow a bogracz – różnica

Obie te zupy gulaszowe przyrządza się w podobny sposób. Jednak podstawową różnicą są kiszone ogórki, które dodaje się do strogonowa. Kolejną rzeczą jest to, że w strogonowie nie znajdziemy klusek, a ziemniaki. Co więcej, do strogonowa często dodaje się wieprzowinę, z kolei do bogracza zawsze wołowinę.

Z czym podawać bogracz?

Taką zupę gulaszową, jak bogracz, podaje się zazwyczaj w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku. Dopiero z niego gulasz rozlewamy do mniejszych miseczek. Bogracz podajemy z lanymi kluseczkami, czy też wcześniej zrobionymi kluskami. Można także serwować z białym chlebem. W czasie przyjęcia warto podać z nim także kieliszek białego węgierskiego wina.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama