Zupa gulaszowa – przepis na szybką zupę
Czy zupa może zastąpić drugie danie? Czy jesteśmy w stanie się nią najeść? Jak najbardziej! O ile oczywiście jest to zupa, która jest wystarczająco syta, a taka właśnie jest zupa gulaszowa. Aromatyczna, rozgrzewająca. Ona naprawdę nigdy się nie nudzi. Jak zrobić zupę gulaszową i dlaczego właściwie warto jeść zupy? Koniecznie przeczytaj!
Reklama
Dlaczego warto jeść zupy?
Zupa może być pełnowartościowym posiłkiem jednak pod warunkiem, że zostanie odpowiednio skomponowana. Jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść zupy. Jakich?- Zupa to danie, którym możemy zajadać się nie tylko w porze obiadowej. Świetnie sprawdzi się także jako podwieczorek, czy drugie śniadanie, a zupa mleczna to idealna propozycja śniadaniowa.
- Zupę może przygotować z łatwością każdy, nawet mało wprawny kucharz. Czasem wystarczy zaopatrzyć się w mix mrożonych warzyw i już można wyczarować naprawdę pyszną zupkę.
- Warto jeść zupy, bo są one skarbnicą błonnika.
- Zupy są lekkostrawne.
- To źródło składników mineralnych.
- Wspomagają nawadnianie organizmu.
- Mogą rozgrzać zmarznięty organizm.
- Dzięki zupom można przemycić dzieciom warzywa, których normalnie by nie zjadły.
- Zupę mogą jeść nawet maluszki.
Zupa gulaszowa – przepis klasyczny
A jak zrobić najprostszą zupę gulaszową, którą pokocha cała Twoja rodzina? To naprawdę proste.Reklama
- 500 g golenia wołowego
- Czosnek i cebula w dużej ilości
- 20 g słodkiej papryki
- Łyżeczka ostrej papryki
- Łyżka kminku i łyżka majeranku
- 5 dużych ziemniaków
- Około 2 litry wywaru warzywnego
- 3 marchewki
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- Puszka krojonych pomidorów
- Olej
- Sól do smaku
Reklama
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierską zupę gulaszową robi się w zasadzie tak samo, jak tę tradycyjną.Reklama
Czy zupę gulaszową można mrozić?
Tak naprawdę większość zup można zamrozić, również gulaszową. Wystarczy wlać ją do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki po to, żeby wyjąć w najodpowiedniejszym czasie. Niektóre zupy wystarczy (na gorąco) przelać do słoika i zakręcić go, a następnie wstawić do lodówki. Tak przygotowane zupki mogą być przechowywane nawet przez 2 tygodnie, a po odkręceniu będą smakowały jak świeże.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Charczo - Gruzińska zupa gulaszowa
Charczo to tradycyjna gruzińska zupa gulaszowa, która zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni, rozgrzewając nasze ciała i dodając energii. Przygotowanie charczo może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi nasze starania. W tym artykule przedstawimy przepis na charczo oraz podzielimy się poradami dotyczącymi podawania tego wyjątkowego dania.
Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Hit na jesień
Jesień to czas, kiedy marzymy o ciepłych i aromatycznych daniach. Nie ma nic lepszego, niż rozgrzewająca zupa gulaszowa, która doskonale komponuje się z chłodniejszymi dniami. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na tę wyjątkową potrawę, która zachwyci Wasze podniebienia i ogrzeje Wasze serca.
Zupa gulaszowa, która zachwyca!
Zupa gulaszowa to jedno z najpopularniejszych dań węgierskiej kuchni, które swoją popularność zyskało na całym świecie. To idealna propozycja na jesienne i zimowe dni, kiedy szukamy ciepłych i aromatycznych potraw. Tradycyjnie przygotowywana na świeżym powietrzu przez pasterzy, z czasem zyskała miano potrawy dla całej rodziny. W dzisiejszych czasach najczęściej gotuje się ją w dużych garnkach w domowym zaciszu.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl