sałatka sylwestrowa z kurczakiem

Sałatka sylwestrowa z kurczakiem na 2 sposoby

Sałatka sylwestrowa z kurczakiem może być przygotowana w kilku różnych odsłonach. Jednym z najpopularniejszych jest oczywiście tradycyjny gyros, lecz to już mocno znudzona pozycja szczególnie w sylwestrowym jadłospisie. Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na smaczną sałatkę z kurczakiem, to dobrze trafiłaś!
Reklama

Sałatka sylwestrowa z kurczakiem i makaronem

Imprezowe menu nie znosi nudy, więc, zamiast ponownie skupiać się na sztampowych przepisach postaw na coś, co zaskoczy Twoich gości! Lista składników:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 180 g makaronu fusilli (świderki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka keczupu
  • przyprawa do kurczaka w stylu gyros/kebab
  • przyprawy: sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Pierś z kurczaka pokrój na bardzo drobne kawałki i wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżkę przyprawy gyros. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut
  2. W tym czasie ugotuj makaron w stylu al dente w lekko osolonej wodzie. Po przecedzeniu przelej go zimną wodą
  3. Zamarynowanego kurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni i pozostaw do całkowitego wystygnięcia
  4. Ogórki, paprykę oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz i przepłucz pod zimną wodą
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie prostego sosu: 2 łyżki majonezu wymieszaj z 1 łyżką keczupu
  6. Do dużej miski wrzuć makaron, kurczaka i resztę składników razem z przygotowanym sosem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dobrze ze sobą wymieszaj
  7. Wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przez ten czas sałatka nabierze głębokiego smaku i aromatu
sałata lodowa do przygotowania sałatki z kurczakiem
canva.com

Sałatka z kurczakiem bez majonezu

Lista składników:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 5 plastrów surowego boczku
  • sałata lodowa
  • 1 czerwona cebula
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • musztarda delikatesowa
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Boczek rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez ok. 20 minut. Bekon ma być idealnie podsuszony. Po wyjęciu pokrój go na cienkie paski
  2. Pokrojonego w drobne kawałki kurczaka zamarynuj w dwóch łyżkach oliwy i przyprawie gyros. Następnie podsmaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni i pozostaw do ostygnięcia
  3. Sałatę lodową pokrój w drobną kostkę tak samo jak cebulę, ogórki i paprykę. Pokrojone warzywa wrzuć do dużej miski
  4. Do szklanki dodaj łyżkę oliwy i przegotowanej wody oraz 2 łyżki musztardy. Wymieszaj do uzyskania sosu o kremowej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt ostry możesz go lekko posłodzić
  5. Do miski z warzywami dodaj bekon, kurczaka oraz sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na jakiś czas
Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama