Imprezowe menu – co podać na sylwestra?
A może by tak.. ziemniaki? Wiadomo, że w sylwestrową noc najlepiej sprawdzają się wszelkie przekąski na zimno, ale gdy spędzamy ten wieczór w towarzystwie kolorowych drinków, dobrze byłoby dostarczyć organizmowi też jakiś ciepły posiłek. Można przygotować rosół, czy barszcz, albo flaki. Ale my stawiamy w tym roku na ziemniaki.
Zrobicie z nich mini placuszki ziemniaczane. Przepis na nie zna chyba każdy i nie trzeba go tutaj przytaczać. Proponujemy jednak podać je z twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i szczypiorkiem, czyli z tak zwanym gzikiem.
Ziemniaki warto podać pod jeszcze jedną postacią. Gotujemy je w mundurkach, następnie przekrajamy na pół. Wydrążamy środek. Gotujemy czerwoną soczewicę, dobrze ją przyprawiając. Na patelni podsmażamy boczek. Mieszamy ze sobą boczek, soczewicę i środki z ziemniaków. Przyprawiamy. Nadziewamy wydrążone ziemniaki przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy po plasterku mozzarelli i pieczemy wszystko w 180 stopniach przez około 45 minut.
Imprezowe menu - sałatki
Na sylwestrowym stole nie może też zabraknąć sałatek. Proponujemy sałatkę gyros, którą znają i lubią prawie wszyscy.
Warto też zrobić sałatkę na krakersach. Układamy warstwę krakersów na blaszce. Rozsmarowujemy na niej warstwę tuńczyka w sosie własnym zmieszanego ze sporą ilością majonezu i pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym. Później znów warstwa krakersów. Na to starty, żółty ser z majonezem. Krakersy. Pokrojone drobno białko jajka z majonezem. Wierzch posypujemy pokruszonym żółtkiem i szczypiorkiem. Ta sałatka to hi każdej imprezy.
Polecamy również sałatkę z tortelini. Będzie potrzebne opakowanie tego makaronu – z szynką lub z serem. Czerwona papryka, szczypiorek, szynka drobiowa, puszka kukurydzy, majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy (oczywiście wcześniej kroimy poszczególne dodatki). Sałatka najlepsza jest gdy trochę odstoi.
Imprezowe menu – ciasto francuskie
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny półprodukt, z którego można wyczarować świetne przekąski imprezowe.
Można je pokroić w cienkie paseczki i owinąć nimi kabanosy. Po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać na przykład sezamem.
Można też tymi paseczkami owijać małe kuleczki z mięsa mielonego.
Ciasto francuskie sprawdzi się też jako spód do tarty. Najpierw podpiekamy je delikatnie w piekarniku, a później wykładamy na nie ulubione dodatki. Na przykład pieczarki i kurczaka. Zalewamy wszystko jogurtem wymieszanym z jajkami, na wierzchu układamy mozzarellę i pieczemy przed około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Z ciasta francuskiego można również zrobić mini pizze, albo zapiec w nich tradycyjne parówki – to przekąska uwielbiana szczególnie przez dzieci.
Dobre jedzenie na sylwestrowym stole to podstawa. Ale tak naprawdę, to w tym wszystkim liczy się najbardziej dobra zabawa i towarzystwo, z którym chce się spędzać czas. Życzymy Wam szampańskiej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku.