Klasyczny pstrąg z grilla z ziołowym masłem - przepis na aromatyczną rybę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ryby w codziennej diecie są bardzo ważne. Są źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych, które wpływają na prawidłowy rozwój naszego organizmu. Ryby możemy smażyć, grillować, wędzić, a nawet niektóre jeść na surowo.
Aromatyczna ryba z grilla
Do przygotowania pysznej ryby z rusztu potrzebujemy kilku prostych składników:
- 8 filetów z pstrąga
- 8 łyżek masła
- 4 łyżki koperku (najlepiej posiekanego)
- 2 łyżki pietruszki (natka)
- 8 gałązek rozmarynu
- 2 główki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- szczypta papryki ostrej
- 4 łyżki oleju
Jak przygotować pstrąga z grilla?
Ryby oczyszczamy dokładnie i oprószamy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem oraz papryką słodką. Tak przygotowane pstrągi możemy odstawić na pół godziny do lodówki.
Do wnętrza każdej ryby wkładamy rozmaryn oraz ząbek czosnku. W międzyczasie w osobnej miseczce łączymy masło z pietruszką i koperkiem oraz sokiem z cytryny. Ziołowym masełkiem polewamy ryby i kładziemy na je rozgrzanym ruszcie na 7-10 minut z każdej strony.
Delikatne mięso pstrąga możemy podawać ze świeżymi sałatkami, np. z pomidorków koktajlowych, sałaty rzymskiej oraz sosu vinaigrette. Grillowane ryby to doskonała propozycja dla osób, które są na diecie, a nie chcą rezygnować z pysznych, grillowanych mięs.